eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Priređivači igara na sreću uvjereni da vlasti Srpske imaju skrivene namjere: Novi zakon je monopolistički i pravljen za nekog sa strane!

Izvor: Moja Hercegovina

Fotografija: Ilustracija


Novoosnovano Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) u Republici Srpskoj optužilo je aktuelnu vlast u RS da „guši domaći potencijal u ovoj oblasti“ te da je novi Zakon o igrama na sreću, kako tvrde, napravljen kako bi tu oblast kontrolisao „neko sa strane“.

U saopštenju dostavljenom Mojoj Hercegovini, iz UPIS-a, između ostalog, poručuju da Republika Srpska ima sve potrebne resurse za napredak u izvozu visokokvalitetnih hardverskih komponenti i softvera za dalji razvoj industrije igara na sreću.

„Nažalost, veliki potencijal industrije igara na sreću u Republici Srpskoj vlasti iz nekog razloga doživljavaju kao trn u oku. Umjesto podrške razvoju industrije koja zapošljava kadar najrazličitijih profila, od visokoobrazovanih stručnjaka, zanatskih majstora i uslužnih radnika do vozača i čistača, koja angažuje cijeli lanac dobavljača i izvozi svoje hardverske i softverske proizvode, vlasti su donijele Zakon o igrama na sreću koji guši domaći potencijal u ovoj oblasti i ne služi na dobrobit društvu i državi. Naprotiv, Zakon koji je usvojen bez stručne rasprave i bez ikakvog učešća priređivača i proizvođača iz industrije igara na sreću Republike Srpske, kao da je kreiran za podsticanje stvaranja monopola“, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja, takođe, poručuju da u ovdašnjem društvu i dalje vladaju predrasude o igrama na sreću kao poroku, a ne kao sektoru koji, kako ističu, zapošljava, podstiče razvoj turizma i privrede i aktivno učestvuje u prevenciji kocke organizovanjem stručne podrške u takvim aktivnostima.

„Za razliku od aktuelnih vlasti Srpske, vlasti bivše Jugoslavije su ispoljavale mnogo više mudrosti i kreativnosti. Tako se i došlo do ideje organizovanja igara na sreću u cilju razvoja turizma i povećanja prihoda pružanjem dodatnih usluga zabave stranim gostima. Uprkos ukorijenjenom stereotipu da priređivači igara na sreću podstiču kocku kao porok koji kvari društvo, istina je sasvim suprotna takvom ubjeđenju. Udruženi priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj su, naime, glavni zagovornici dobro osmišljenih društvenih kampanja s ciljem prevencije kocke i promocije organizovanja igara na sreću kao zabave po standardima i propisima EU, te strogo utvrđenim domaćim pravilima i pod budnom kontrolom koja sprečava svako zastranjivanje. Sve zajedno trebalo bi istovremeno da garantuje i egzistenciju zaposlenima u industriji i njihovim porodicama“, navode iz UPIS-a.

Podsjećamo, priređivači igara na sreću u Srpskoj koji nisu dio udruženja „ALPIS“, kojeg čine „Mozzart“, Meridian“ i „Premier“, 6. aprila ove godine osnovali su svoje udruženje. Kako su tada naveli, cilj novoosnovanog UPIS-a je unapređenje priređivanja, zalaganje za poboljšanja zakona, njegovo striktno poštovanje, ali i zaštitu igrača od štetnih posljedica igranja. Takođe, u ovom udruženju tvrde da okupljaju 90 odsto svih priređivača igara na sreću u Srpskoj.

Portal Capital.ba nedavno je objavio kako je Vlada RS, zapravo, „najveći konkurent“ ovdašnjim priređivačima igara na sreću te da se nezakonito i protivustavno miješa u tu oblast. Između ostalog, Vlada RS je prekršila Ustav kada se umiješala u posao oko formiranja zajedničkog preduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska.

Takođe, Ustav je prekršila i ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je prekoračila svoja ovlaštenja tako što je obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja novog računarskog sistema u koji su uvezani.

Inače, Lutrija Republike Srpske, koja se nalazi pod direktnom kontrolom vlasti, vjerovatno je jedini priređivač igara na sreću u svijetu koji bilježi negativne poslovne rezultate. Krajem prošle godine u medijima je objavljeno da Lutrija RS diže kredit u visini od 300.000 KM kako bi pokrila finansijske rupe i poplaćala brojne obaveze. Za loše poslovanje nadležni iz Lutrije RS odgovornost su pokušali da prebace na građane, koji, kako su tada rekli, nemaju dovoljno novca za igre na sreću.

Izvor: MojaHercegovina

 


Povezane vijesti

Nove kazne priređivačima igara na sreću u Trebinju i Nevesinju

eTrebinje

Nakon nezakonite smjene Selakova se vraća na posao

eTrebinje

U kafiću u Trebinju nelegalno priređivao igre na sreću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više