eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Srpska garant za milijardu maraka kredita Elektrokrajine

Izvor: Capital

Fotografija: Ilustracija


– Republika Srpska dala je bezuslovnu garanciju za zaduženje „Elektrokrajine“ od 40 miliona KM putem prodaje obveznica tog preduzeća. Ovim je ukupna izloženost Srpske po osnovu izdatih garancija dostigla milijardu maraka.

U najnovijoj odluci Vlade RS o davanju saglasnosti na garanciju za zaduženje „Elektrokrajine“ navedeno je da Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje neisplaćenih obaveza po osnovu dospjelih anuiteta iz dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti u iznosu od 40 miliona KM.

Srpska izdaje garanciju u iznosu od 47,7 miliona maraka.

Namjena dugoročnog zaduženja emisijom obveznica je refinansiranje postojećeg duga, odnosno izmirenje dijela dugoročnih kreditnih obaveza obezbijeđenih za projekat „Toshiba“ i izgradnju dalekovoda, finansiranje prenesenih obaveza prema budžetu RS i prenesenih obaveza prema dobavljačima.

„U slučaju dospjelog i neisplaćenog anuiteta iz dugoročnih dužničkih HOV od strane „Elektrokajine“ prema vlasnicima obveznica, Republika Srpska će po pisanom pozivu platiti sve dospjele i neplaćene anuitete iz budžeta RS“, navedeno je u odluci.

Dug Republike Srpske

Ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju na kraju prošle godine je iznosio 5,76 milijardi maraka odnosno 52,33 odsto BDP-a, dok je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 4,66 milijardi KM, odnosno 42,28 odsto BDP-a.

Prema podacima Ministarstva finansija Republike Srpske, ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama na kraju prošle godine iznosila je 804,32 miliona КM, odnosno 7,3 odsto BDP-a, dok je ukupan dug po osnovu kreditnih zaduženja za koje je Vlada Republike Srpske izdala garancije iznosio 654,02 miliona КM.

Međutim, u odnosu na kraj godine ukupan iznos izdatih garancija značajno je povećan s obzirom na to da je Vlada već u prvom mjesecima ove godine bila široke ruke te dala ili namjerava dati garancije za milionska zaduženja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Olimpijskog centra „Jahorina“, „Hidroelektrana na Trebišnjici“.

CAPITAL je ranije pisao da Vlada Republike Srpske u ovoj godini planira Srpsku zadužiti do 1,4 milijarde maraka putem kratkoročnih i dugoročnih zaduženja, te indirektno dajući garancije.

Odlukom o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021. godini, koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila, odobreno je izdavanje garancija za zaduženja do 500 miliona KM.

Predviđeno je izdavanje garancija za zaduženja u oblasti saobraćaja (oko 10 miliona), za izgradnju hidrocentrale i ostala kapitalna ulaganja u oblasti energetike (oko 415 miliona), te za finansiranje zdravstva (oko 35 miliona).

 


Povezane vijesti

Lokalne zajednice u Srpskoj POVEĆALE DEFICIT, ali i broj zaposlenih: Vlada predlaže manja primanja, Sindikat uprave sprema odgovor

eTrebinje

Vlada Srpske utvrdila Rebalans budžeta za 2021.

eTrebinje

Stiglo naređenje iz Vlade: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH! Od fakulteta do ministarstava

eTrebinje

Vlada Srpske državnim milionima spašava posrnuli „Andrićgrad“

eTrebinje

Vlada RS za akcioni plan zapošljavanja izdvaja 19.806.000 KM

eTrebinje

Raspisan JAVNI POZIV sa upućivanje RVI i članova porodica poginulih boraca na banjsko liječenje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više