eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Šverceri cigareta u BiH obrću milione maraka

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Glas Srpske


Crno tržište duvana u BiH raste iz godine u godinu, a u prilog tome svjedoči podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine zaplijenjeno duvana i duvanskih proizvoda u vrijednosti od skoro 2,6 miliona maraka, dok se broj izdatih akciznih markica konstantno smanjuje.

Zbog šverca cigareta i duvana nisu u gubitku samo kompanije iz duvanske industrije već i zemlja koja stalno gubi prihod od akciza. Najveći gubitnici u ovoj priči zasigurno su potrošači jer je zbog prevelikog akciznog opterećenja došlo do velikog rasta cijena paklice, zbog čega je većina vremenom prešla na lako dostupne nelegalne cigarete. Opšte je poznato da konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda nije zdravo, ali još veći razlog za brigu leži u činjenici da nelegalne proizvode niko ne kontroliše, ne zna se njihovo porijeklo, niti sastav.

Da crno tržište cvjeta kao nikada do sada, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH čiji su službenici od 2013. do kraja aprila ove godine zaplijenili duvan i duvanske proizvode u vrijednosti većoj od 12 miliona maraka. Zapljene su nastavljene i ove godine, te je tako upisan i novi rekord jer su za samo četiri mjeseca tokom akcije “Stop švercu” zaplijenjene cigarete, rezani duvan i ručno punjene cigarete čija vrijednost dostiže 2,6 miliona KM, što je najveći iznos u proteklih sedam godina.

Uzroke sve veće ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima potrebno je tražiti u previsokim akciznim opterećenjima koja su podigla cijene cigareta, koje odavno premašuju kupovnu moć stanovništva.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević pojašnjava za “Glas Srpske” da je Uprava u 2009. godini, kada je BiH započela usklađivanje oporezivanja akcizom duvanskih prerađevina sa legislativom EU, izdala 534,8 miliona akciznih markica za domaće i uvozne cigarete, a deset godina kasnije 227,3 miliona.

– Taj pad se nastavio i u prošloj godini, kada je izdato ukupno 184,9 miliona komada akciznih markica – rekao je Kovačević.

Zanimljivi su i prihodi od akciza na duvan i duvanske proizvode. Posmatrano od 2009. godine, ti prihodi su za deceniju uvećani za 418 miliona maraka, a lani, kada nije bilo poskupljenja cigareta, u odnosu na godinu ranije pali su za 157,3 miliona KM.

– To su pokazatelji nelegalne trgovine, a vrijednost oduzetih proizvoda za samo četiri mjeseca ove godine svjedoči tome u prilog – naglašava Kovačević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac ističe da je povećanje zapljena duvana i duvanskih proizvoda dobar indikator rada UIO i drugih kontrolnih organa, ali istovremeno i indikator veoma razvijenog crnog tržišta.

– Stvara se nelojalna konkurencija u smislu proizvodnje i distribucije duvana i duvanskih proizvoda, a potom se postavlja i pitanje zdravstvene ispravnosti proizvoda na crnom tržištu, tako da je šteta višestruka – rekao je Grabovac.

Saglasan je da je povećanje akciza dobrim dijelom uticalo na kretanja na tržištu i dodaje da je razlika u cijeni cigareta na legalnom i ilegalnom tržištu prevelika. Grabovac ističe da neke projekcije pokazuju da, ukoliko bi se samo trećina ukupnog ilegalnog tržišta uspjela vratiti u legalne tokove, obezbijedili bi izgubljene prihode iz 2020. godine.

U Gacku zaplijenjene cigarete vrijedne oko 100.000 KM

 

– Usklađivanjem visine akciza željelo se postići smanjenje broja pušača, međutim, iako je određen broj građana prestao da konzumira duvan i duvanske proizvode, broj pušača nije smanjen kako je to zamišljeno, samo je došlo do prelijevanja na ilegalno tržište – upozorio je Grabovac.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS Darko Marković rekao je da je poskupljenje cigareta najbolji način da se broj pušača smanjuje.

– Gdje god su cigarete jeftinije, broj pušača je veći, primjera radi Indonezija, Kambodža, Filipini, i tamo je najviše pušača. Naša zemlja je na dobrom putu da se broj pušača smanji. U proteklih 15 godina sa 45 odsto broj pušača pao je na 31 odsto u Srpskoj. Međutim, kada dolazi do rasta cijena cigareta, normalno je da pušači traže alternativu kako da dođu do cigareta i tada cvjeta crno tržište – rekao je Marković.

Razlika u cijeni je, dodao je, plodno tlo za rast crnog tržišta.

– Pretpostavlja se da veoma jeftine cigarete na naše tržište stižu iz privatnih fabrika iz Albanije, a kakav je kvalitet tog duvana niko ne zna. Zbog toga su veoma važne akcije za suzbijanje crnog tržišta, jer ne samo da se na taj način suzbijaju finansijske malverzacije već se na taj način čuva i zdravlje pušača. U cigareti proizvedenoj u legalnoj fabrici bar znamo šta se nalazi, u ovima iz ilegale niko ne zna šta ima – upozorava Marković.

Podaci UIO jasno pokazuju da je šverc duvana i duvanskih proizvoda i te­ kako unosan ilegalan biznis jer, primjera radi, ukoliko je cijena cigareta u BiH pet maraka, obaveze prema BiH iznose 4,47 KM (2,10 KM je proporcionalna akciza, 1,65 KM fiksna akciza i 0,72 KM je PDV). Imajući u vidu činjenicu da oni koji trguju na crnom tržištu državi ne plaćaju ni fening, računica je jasna, njihove zarade su milionske.


Povezane vijesti

Na području Trebinja oduzeto 13.470 kutija cigareta, uhapšene dvije osobe

eTrebinje

Zaplijenjena rekordna količina cigareta: Oduzeta roba vrijedna 1,6 miliona KM

eTrebinje

Novo pravilo za bh. građane, u EU sa samo dvije kutije cigareta

eTrebinje

Oduzeto 59.150 paklica cigareta u Bileći

eTrebinje

U audiju švercovane cigarete

eTrebinje

Od Trebinjca oduzete cigarete i duvan

eTrebinje

1 komentar

Đone Nedjelja, 23.05.2021. at 17:23

Podižu cjene brže od države. Da plaćaju akcizu bili bi tri puta skuplji od države. Zbog cjena im treba oduzimati robu na svakom koraku jer su nepošteni.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više