eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Ustavni sud RS osporio odredbu o registru pedofila

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Nezavisne


Ustavni sud Republike Srpske osporio je jednu odredbu zakona o posebnom registru lica osuđenih za pedofiliju, zato što se pomenuta odredba odnosi na zakone koji su prestali da važe.

U obrazloženju ove odluke, koja je saopštena iz Ustavnog suda RS, ne navodi se o kojim konkretno djelima je riječ, nego se samo ističe da se osporena odredba odnosi na član III stav 2 pomenutog zakona, a koji je u vezi sa članom 172 Krivičnog zakonika RS.

U ovom članu zakona o registru pedofila govori se o obljubi nad djetetom mlađim od 15 godina, a u članu 172 Krivičnog zakonika se precizira visina kazne za počinice u zavisnosti od okolnosti u kojima je došlo do zlostavljanja maloljetnog lica.

“Navedenom normom propisano je da se u predmetni Registar upisuju i lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica i prema zakonima koji su prestali da važe. Po ocjeni Ustavnog suda, osporena norma Zakona nije u saglasnosti sa ustavnom normom kojom je utvrđeno da zakoni, drugi propisi i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo, te da se samo zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahtjeva opšti interes utvrđen u postupku donošenja zakona, imaju povratno dejstvo”, obrazloženo je u ovoj odluci.

Prevedeno na laički jezik, može se zaključiti da je ovim osporavanjem spriječeno da se na listi u registru nađu lica osuđena za djela koja su kasnije promijenjena zakonskim rješenjima, ili da su na listu stavljena lica za djela koja još nisu bila na taj način zakonski definisana. Krivični zakonik RS je prije nekoliko mjeseci doživio promjenu, ali član 172 nije mijenjan, pa je ostalo nejasno na šta se konkretno ova odredba odnosi, jer ova odluka Ustavnog suda nije adekvatno obrazložena.

Nešto jasniji bili su u obrazloženju ukidanja člana VII stava četiri Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata RS. Ovim članom definisano je da nakon smrti podnosioca zahtjeva za stambeno zbrinjavanje postupak mogu nastaviti lica koja su zajedno bodovana s preminulim licem.

U Ustavnom sudu su objasnili da je na zakonodavcu, odnosno Narodnoj skupštini da to tako i propiše, što nije učinjeno, pa naglašavaju da Vlada RS nije smjela umjesto skupštine da propiše ovu oblast.

Osporene su i neke odluke Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja RS o refundaciji troškova liječenja, a obrazloženje je slično kao i u prethodnom primjeru.

“Donosilac navedenog akta prekoračio je granice svojih ovlašćenja koje su mu date Zakonom o opštem upravnom postupku, Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, čime je ujedno došlo do povrede i ustavnog načela zakonitosti”, objasnili su oni.


Povezane vijesti

Gdje se isključujemo iz kružnog toka i kolika je kazna za nasilničku vožnju

eTrebinje

Prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih električnih vozila

eTrebinje

Usvaja se zakon: Mora ćirilica

eTrebinje

Počeo sastanak u Banjaluci zbog zakona kojeg je donio Inzko

eTrebinje

Dodik će podnijeti tužbu protiv sudija Ustavnog suda

eTrebinje

Policijski čas u Srpskoj bio neustavan

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više