eTrebinje
Hercegovina

VASKRS U MOSTARU – Vladika Dimitrije: S Vaskrsom treba da izaberemo da krenemo u novi život

Izvor: TOP PORTAL

Fotografija: TOP PORTAL


Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutrenje i vaskršnju liturgiju u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru uz sasluženje mostarskog sveštenstva.

Vladika je u besjedi poručio da trebamo da otvorimo svoja srca. ”Hristova žrtva i Hristova ljubav je sve ispunila, od Ada u koji se spustio na Veliku subotu, bio je na zemlji s nama i dao nam Jevanđelje, do njegovog vaznesenja i vaskrsenja. Sve je ispunjeno ljubavi Hristovom samo treba da mu se obratimo i da prepoznamo tu svjetlost – da očima našeg uma ugledamo svjetlost Hristovu, da ljubavlju našeg srca prepoznamo život i da se otrgnemo od smrti, da našom dušom izaberemo dobro i da se otrgnemo od zla koje nema silu nad nama ako vjerujemo u Hrista”, kazao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da s Vaskrsom treba da izaberemo da krenemo u novi život. ”Kao što je Hristos ustao iz mrtvih i mi da krenemo u novi život. U hrišćanskom životu nema ništa automatski, nema ništa magijski. Na jednoj strani je čovjek, njegovo srce i njegova sloboda, a na drugoj strani vaskrsli Hristos koji daje blagodat onome koji hoće i koji se trudi. Hristos Vaskrse”, poručio je vjernicima vladika zahumsko-hercegovački.

Mostarski sveštenik Duško Kojić kazao je da nakon svakog stradanja dođe vaskrsenje.

”U ovoj sedmici stradanja prije Vaskrsa naučili smo da je dobro i stradati, da je Gospod stradao za nas, na krstu bio i tek poslije stradanja vaskrsnuo. U ovoj pandemiji dobro smo se naučili tom stradanju. Nada, se da smo se u ovom vremenu naučili da poštujemo zdravstvene radnike koji za nas stradaju i sve ljude”, naveo je Kojić.

Nakon liturgije podijeljena su vaskrsna jaja vjernicima koji su uz tradicionalni pozdrav ”Hrisos vaskrse, vaistinu vaskrse” jedni drugima čestitali Vaskrs sa željom da se što prije izađe iz pandemije i da se za praznike okupljaju i druže u većem broju.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević koji je prisustvovao liturgiji čestitao je Vaskrs pravoslavnim vjernicima Mostara. ”Današnji dan i vaskrsenje života trebalo bi da nas uputi na to da otvorimo svoja srca i da vaskrsne svako dovro, te da vasksavajući dobro u nama dovedemo do toga da ovaj svijet bude bolje mjesto za život”, kazao je Milivojević.

Vaskrsne liturgije služene su jutros i u manastiru Žitomisliću, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju i Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

 


Povezane vijesti

Jak zemljotres pogodio BiH

eTrebinje

Snimak tuče navijača Veleža i Željezničara (VIDEO)

eTrebinje

Započnite svoju karijeru u svijetu CNC tehnologija

eTrebinje

Mostar će i ove godine ugostiti najbolje svjetske skakače

eTrebinje

Mostar grca u smeću, uprkos visokim temperaturama

eTrebinje

VLADIKA ILARION: U PREBILOVCIMA IMAŠ OSJEĆAJ DA JE TU CIJELA SVETA ZEMLJA

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više