eTrebinje
Umjetnost i kultura

Vjera i misao u vrtlogu vremena

Izvor: EZHiP

Fotografija: EZHiP


Priredili Andrej Jeftić, Mikonja Knežević, Rade Kisić, Beograd: Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Podgorica: Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Foča: Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 2021.

U izdanju dva srpska bogoslovska fakulteta, u Beogradu i Foči, i Matice srpske – društva članova u Crnoj gori, objavljen je međunarodni zbornik radova pod naslovom Vera i misao u vrtlogu vremena, posvećen dvojici blaženopočivših arhijereja – mitropolitu Amfilohiju (Radoviću) i episkopu Atanasiju (Jevtiću). Na 824 strane zbornik obuhvata 36 radova na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku, iz pera autora koji rade u osam država. Značajan dio ovih radova potekao je sa skupa koji je u čast dvojice arhijereja održan 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U člancima razvrstanim u sedam tematskih cjelina, razmatran je bogoslovski, filosofski, društveni i kulturni doprinos mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, ali i značajne teme iz oblasti u kojima je ovaj doprinos bio najznačajniji: biblistike, istorije, filologije, liturgike, patrologije, filosofije itd. Pored toga, zbornik sadrži i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz njihovih života.

Pored toga što predstavlja literarni spomenik zahvalnosti dvojici velikih arhijereja za njihov nemjerljiv doprinos Pravoslavnoj Crkvi, teologiji, srpskoj kulturi i nauci, u zborniku Vera i misao u vrtlogu vremena se po prvi put analiziraju i kritički vrednuju neki aspekti njihove misli i djela. Njihovo razumijevanje Svetog Pisma, pristup Svetim Ocima, doprinos teologiji starozavjetnog kanona, liturgici, kanonskom pravu, filosofskom mišljenju kao iskustvenoj metafizici, borbi za očuvanje Kosova i Metohije i kanonskog poretka u Crnoj Gori – samo su neke od tema koje su ovdje po prvi put razmotrene na akademski način. U tom pogledu, zbornik Vera i misao u vrtlogu vremena predstavlja osnov kako za dalje proslavljanje dvojice velikana Pravoslavne Crkve, tako i za studiozno izučavanje njihove misli i učinka na polju duha i srpske kulture u cjelini.


Povezane vijesti

Prvi “Đedov sabor – od Dunava do mora Sinjega” večeras u Herceg Novom

eTrebinje

Ameriku trese najveći vjerski skandal u istoriji

eTrebinje

Za vladiku Atanasija nije bilo prepreka, on je mogao sve

eTrebinje

Jedna ulica u Trebinju biće nazvana po vladiki Atanasiju

eTrebinje

Služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija

eTrebinje

Otvorena izložba fotografija iz života vladike Atanasija pod nazivom „Tvoji od Tvojih“

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više