eTrebinje
Umjetnost i kultura

Vjera i misao u vrtlogu vremena

Izvor: EZHiP

Fotografija: EZHiP


Priredili Andrej Jeftić, Mikonja Knežević, Rade Kisić, Beograd: Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Podgorica: Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Foča: Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 2021.

U izdanju dva srpska bogoslovska fakulteta, u Beogradu i Foči, i Matice srpske – društva članova u Crnoj gori, objavljen je međunarodni zbornik radova pod naslovom Vera i misao u vrtlogu vremena, posvećen dvojici blaženopočivših arhijereja – mitropolitu Amfilohiju (Radoviću) i episkopu Atanasiju (Jevtiću). Na 824 strane zbornik obuhvata 36 radova na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku, iz pera autora koji rade u osam država. Značajan dio ovih radova potekao je sa skupa koji je u čast dvojice arhijereja održan 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U člancima razvrstanim u sedam tematskih cjelina, razmatran je bogoslovski, filosofski, društveni i kulturni doprinos mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, ali i značajne teme iz oblasti u kojima je ovaj doprinos bio najznačajniji: biblistike, istorije, filologije, liturgike, patrologije, filosofije itd. Pored toga, zbornik sadrži i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz njihovih života.

Pored toga što predstavlja literarni spomenik zahvalnosti dvojici velikih arhijereja za njihov nemjerljiv doprinos Pravoslavnoj Crkvi, teologiji, srpskoj kulturi i nauci, u zborniku Vera i misao u vrtlogu vremena se po prvi put analiziraju i kritički vrednuju neki aspekti njihove misli i djela. Njihovo razumijevanje Svetog Pisma, pristup Svetim Ocima, doprinos teologiji starozavjetnog kanona, liturgici, kanonskom pravu, filosofskom mišljenju kao iskustvenoj metafizici, borbi za očuvanje Kosova i Metohije i kanonskog poretka u Crnoj Gori – samo su neke od tema koje su ovdje po prvi put razmotrene na akademski način. U tom pogledu, zbornik Vera i misao u vrtlogu vremena predstavlja osnov kako za dalje proslavljanje dvojice velikana Pravoslavne Crkve, tako i za studiozno izučavanje njihove misli i učinka na polju duha i srpske kulture u cjelini.


Povezane vijesti

Božur lavljeg srca – Djeca svom vršnjaku vladici Atanasiju (VIDEO)

eTrebinje

Predstavljena knjiga u čast mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija

Administrator

Predstavljanje knjige u čast mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija u nedjelju u Trebinju

eTrebinje

Izlazi monografija o blaženopočivšem vladici Atanasiju

eTrebinje

Cijela bolnica je za vladiku Atanasija pjevala “Ječam žela Kosovka devojka”

eTrebinje

Na litiji vladiki Atanasiju bio je i jedan Albanac: Zove se Dušan, sa Kosova je i u Hercegovinu je stigao sa rancem na leđima (Foto)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više