eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

ŽENE PLAĆAJU BESPLATAN LIJEK! Ko u zdravstvenom sistemu obmanjuje buduće majke?

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Mnoge žene koje idu na proces vantelesne oplodnje i dalje ne znaju da lijek “utrogestan” mogu dobiti besplatno i da na to imaju pravo.

Trudnice i majke u Srpskoj prije dvije godine su se izborile da se “utrogestan”, koji košta oko 20 KM po kutiji, prebaci na „A“ listu lijekova, odnosno na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ovaj lijek mnoge žene koriste za očuvanje trudnoće i mjesečno im trebaju bar tri kutije.

Svi se sjećaju ove javne kampanje, međutim, i pored toga, pojedini ljekari i farmaceuti „zaboravljaju“ da upoznaju buduće majke sa njihovim pravima.

Posebno zabrinjava što takvu informaciju ženama nisu predočili ni u privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Medico-S“, koja jedina u Srpskoj obavlja proces vantjelesne oplodnje (VTO).

Našoj redakciji javilo se nekoliko razočaranih žena koje vode postupak VTO u ovoj klinici i koje su uredno plaćale “utrogestan” jer im je rečeno da lijek mogu dobiti na recept tek “kada ostvare trudnoću”, ne prije toga.

Iako sam postupak VTO za mnoge jeste besplatan, parovi imaju dodatnih troškova zbog čega im svaka marka znači.

– U klinici su nas na vrijeme upoznali sa svim procedurama kroz koje moramo proći kao pripremu za postupak vantelesne oplodnje i jasno su nam predočili koje nalaze i lekove od toga pokriva Fond zdravstvenog osiguranja RS, a šta ćemo ipak morati sami finansirati. U njihovoj apoteci koja se nalazi u istoj zgradi otvoreno mi je rečeno da lek utrogestan na recept dobijaju samo trudnice – ispričala je za Srpskainfo mlada žena, kojoj je ljekar koji vodi postupak VTO propisao šest kutija ovog lijeka.

– “Utrogestan” mi je propisan upravo kako bih ostvarila potomstvo, nije mi bilo jasno zašto nas žene razdvajaju na trudnice i one koje pokušavaju da ostanu u blagoslovenom stanju – govori naša sagovornica.

Istu priču potvrdilo nam je još nekoliko žena koje pokušavaju da se ostvare kao majke.

Ove mlade žene bile su uvjerene da je riječ o sistemskoj nepravdi prema budućim majkama, jer je poznato da FZO RS inače snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS međutim odbacuju sve nedoumice u vezi lijeka “utrogestan”.

– Ovaj lijek ima određene indikacije kod kojih se on propisuje na teret Fonda, poput pretećeg pobačaja, opasnosti od prevremenog porođaja, kao i zbog prevencije ponavljanih pobačaja. Upravo indikacija – prevencija ponavljanih pobačaja, znači da se ovaj lijek na recept o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja može propisati i u procesu vantjelesne oplodnje, u pomenutim situacijama – odgovorili su iz FZO.

I od klinike „Medico-S“, koja ima potpisan ugovor sa Fondom, zatražili smo objašnjenje zašto izbjegavaju ovu olakšicu za žene i zašto njihova apoteka ženama koje još nisu ostvarile trudnoću naplaćuje lijek koji mogu dobiti na recept.

U ZU “Medico-S” odgovaraju da imaju ugovorenu saradnju sa Fondom isključivo za postupke vantjelesne oplodnje, te da ginekolozi njihove zdravstvene ustanove nisu ovlašćeni, odnosno nemaju šifre za propisivanje lijekova na recept koji idu teret Fonda ZO RS.

– ZU “Medico-S” se obraćaju parovi zbog liječenja steriliteta, te naši ginekolozi mogu da daju nalaz i mišljenje, odnosno preporuku za upotrebu nekog dodatnog lijeka koji nije dio standardnog protokola liječenja steriliteta metodom vantjelesne oplodnje. To znači da naši ginekolozi mogu preporučiti upotrebu lijeka, ali da bi pacijent podigao lijek na recept neophodno je da ga propišu ljekari koji imaju šifru za propisivanje lijekova na recept, što su u ovom slučaju ginekolozi ili porodični ljekari kod kojih su žene registrovane. Da naglasimo, sa nalazom i mišljenjem ljekara naše ustanove pacijenti se javljaju svom ginekologu kod koga su registrovani ili ljekaru porodične medicine, koji im je dužan napisati recept za lijekove koji su na listi FZO RS – rekli su za Srpskainfo iz ove ustanove, naglašavajući da u njihovoj apoteci pacijenti mogu da dobiju na recept lijek sa liste lijekova FZO RS kada ga propiše ljekar koji ima šifru za propisivanje lijekova.

Međutim, naše sagovornice tvrde da ih sa ovim procedurama niko od zdravstvenih i farmaceutskih radnika te ustanove nije upoznao.

Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za bračne parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu. Jedna procedura vantjelesne oplodnje košta oko 5.500 KM i podrazumijeva kompletnu proceduru – dijagnostiku, terapiju i sam postupak.

NOVČANA PODRŠKA

 


Povezane vijesti

Viber uvodi plaćanje unutar aplikacije

eTrebinje

Mali Vukan primio najskuplji lijek na svijetu

eTrebinje

Od iduće godine za ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćaće se sedam evra

eTrebinje

Naučnici našli lijek protiv starenja? Ženi izbrisali 30 godina sa lica

eTrebinje

Majkama koje ne rade 206 maraka mjesečno

eTrebinje

“Vidovita Stefana” preko Vibera ojadila Prijedorčanku za 33.000 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više