eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Godinama primala penziju koju nije zaradila

Izvor: Index.hr

Fotografija: Ilustracija


Vinka G., 83-godišnja penzionerka rodom iz Širokog Brijega i dvojnog državljanstva, suočila se s nepravosnažnom presudom zagrebačkog Opštinskog krivičnog suda jer je punih 17 godina primala starosnu penziju koju nije zaslužila.

Ona je, naime, sredinom 1995. godine poželjela da prima penziju pa je 24. maja podnijela zahtjev Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Republike Hrvatske navodeći da ostvaruje pravo na starosnu penziju.

Uz to je priložila radnu knjižicu na svoje ime u kojoj su bili podaci o navodnom ostvarenom radnom stažu u BiH i to u Boksitnim rudnicima u Mostaru te Aluminijskom kombinatu Mostar. Tamo je radila, prema podacima iz njene radne knjižice tačno 32 godine, šest mjeseci i tri dana. Iz knjižice je takođe proizlazilo da je i u Hrvatskoj radila mjesec i jedan dan u trgovini mješovitom robom Vlaka.

S obzirom na “servirane” podatke, Republički fond penzionog i invalidskog osiguranja Republike Hrvatske joj je uvažio ukupno 32 godine, sedam mjeseci i četiri dana radnog staža čime je stekla uslove priznavanja prava na starosnu penziju pa je 13. septembra 1995. doneseno privremeno rješenje o priznanju prava na penziju i zaštitni dodatak.

Prešutila je i HZMO-u potom pravu istinu da uslove za penziju nema pa joj je sve do 31. decembra 2012. na njen račun ‘kapalo’ 476,62 kune mjesečno dakle ukupno 293.657,66 kuna.

Taj novac joj je, prema tvrdnjama zagrebačkog tužilaštva, isplaćen na prevaru jer je lažno prikazivala činjenice i dovela u zabludu hrvatske institucije.

Zagrebački sud ju je osudio na godinu dana zatvora s petogodišnjim uslovom a 15 dana od pravosnažnosti presude mora na državni račun vratiti sve do zadnje isplaćene lipe s kamatama.

Iz potvrde o periodima osiguranja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar iz 2012. proizlazi da Vinka G. nema ostvaren staž u BiH.

Takođe, iz rješenja iz iste godine Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Županijsko-kantonalne administrativne službe za Hercegovačko-neretvansko županiju iščitava se da joj je odbijen zahtjev za ponovno određivanje starosne penzije jer je utvrđeno da je u Hrvatskoj ostvarila mjesec i jedan dan staža dok u BiH, nakon uvida u matičnu evidenciju osiguranika mostarske firme ne postoje dokazi o ostvarenom stažu, piše “Jutarnji.hr“.


Povezane vijesti

Efekti povećanja od 13,5%: Više od 1.000 KM sada prima 11.000 penzionera

eTrebinje

Najniža penzija u Srpskoj za 220 KM manja od najniže penzije u Federaciji BiH

eTrebinje

Snimak koji je šokirao BiH: “Dječak s Daunom isključen iz proslave u vrtiću” (VIDEO)

eTrebinje

Penzioneri traže povećanje penzija za 15 odsto od 1. januara naredne godine

eTrebinje

Borci u Srpskoj se odriču ratnog staža da bi imali bolju penziju

eTrebinje

Ubistvo kod Širokog Brijega: Osumnjičeni naoružan i u bjekstvu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više