eTrebinje
Najnovije Trebinje

Nakon maratonskih pregovora potpisan Kolektivni ugovor ERS

Izvor: HercegovinaPress

Fotografija: HercegovinaPress


U prostorijama „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ u Banjaluci danas je potpisan kolektivni ugovor između predstavnika rukovodstva ovog preduzeća i Sindikata ERS-a.

Ugovor su potpisali generalni direktor „Elektroprivrede“ Luka Petrović i predsjednik Sindikata ERS-a Zoran Mićanović.

Petrović je istakao da je potpisom kolektivnog ugovora, koji stupa na snagu od 1. jula, postignuta apsolutna saglasnost na planu prava radnika ERS-a.

Na osnovu ovog dokumenta isplaćuje se 250 miliona KM godišnje za radnike unutar sistema ERS-a. Bilo je nekih nedoumica, disonantnih tonova sa Sindikatom, ali to je prirodno kada se razgovara i o procesima poslovanja naših preduzeća. Znamo da Vlada od nas zahtijeva pozitivne rezultate i bilo je teško odmjeriti i prava radnika i troškove održavanja u svim tim sistemima kako bi se održalo pozitivno poslovanje“, pojasnio je Petrović.

 

On je rekao da je kolektivnim ugovorom data sloboda i zavisnim preduzećima u okviru ERS-a da uz postojeća mogu da povećavaju svoja prava, zavisno od vlastitog poslovanja.

Ako bolje posluju, mogu povećavati svoja /radnička/ prava. Ako lošije posluju, onda će biti u problemu jer Vlada neće dozvoliti negativno poslovanje“, rekao je Petrović.

Predsjednik Sindikata radnika ERS Zoran Mićanović rekao je da je ovo radostan dan za Srpsku, ERS, njene zaposlene.

„Sindikat je kroz ranije pregovore sa rukovodstvom ERS-a pokazao da je institucija koja se mora poštovati i uvažavati. Mislim da ćemo u narednom periodu našu saradnju poboljšati“, rekao je novinarima Mićanović.

On je dodao da su uprava ERS-a i Sindikat na zajedničkom zadatku u smislu unapređenja i razvoja firme.

Generalni direktor MH ERS , Luka Petrović istakao je da je zaključno sa 31. decembrom u Holdingu bilo 8.800 zaposlenih, u odnosu na 2019. kada je bilo 9.900 radnika.

Sistem reorganizacije distributivnih preduzeća doprinio je smanjenju broja radnika, a sada smo obavezni da reorganizujemo i proizvodna preduzeća u smislu optimizacije troškova, procesa, unifikacije nekih sistema rada u elektranama...“, rekao je Petrović i dodao da su Sindikat i uprava firme na istoj strani kada je riječ o borbi za radnike i što bolje rezultate zavisnih preduzeća.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je izrazio zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom nakon intenzivnih pregovora i razgovora.

„NJime su regulisana sva prava na način da će radnici i zaposleni u sistemu ERS-a ostati na nivou prava koje su imali ranije, uz cilj da se stanje na tom planu u narednom periodu dodatno poboljša. S druge strane, tu su radnici da pomognu da ovaj veliki sistem bude efikasan, posluje pozitivno i ostvaruje dobit koja će se investirati u druge oblasti“, rekao je Đokić.

Potpisivanju je prisustvovao izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u Jovica Vlatković.

 


Povezane vijesti

Milunović od sutra na čelu Zavoda za statistiku RS

eTrebinje

MILUNOVIĆ: Nisam dao otkaz u Elektroprivredi – Imenovan sam na drugu funkciju

eTrebinje

Radnici ERS-a traže povećanje plata od 12,5 odsto

eTrebinje

ERS ruši trebinjski arhiv i pravi zgradu od šest miliona KM

eTrebinje

Nakon više godina uspostavljena saradnja elektroprivreda Srpske i Crne Gore

eTrebinje

ERS pozvao građane da potpišu ugovor, udruženja potrošača ukazala na brojne propuste

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više