eTrebinje
Najnovije Trebinje

Podržite akciju! Preko 450 Trebinjaca do sada potpisalo peticiju za spas rijeke Trebišnjice

Izvor: HercegovinaPromo

Fotografija: Ilustracija

trebisnjica-trebinje-bregovi
Trebisnjica kroz Bregove

Voda je oduvijek bila jedan od najcijenjenijih resursa na području istočne Hercegovine, a ogroman potencijal pruža i sama rijeka Trebišnjica.  Smaragdni ponos grada, koji je decenijama plijenio pažnju kako stanovnika tako i posjetilaca, ugrožen je po mišljenju brojnih Trebinjaca.

Očuvani ekosistem, šarolik vodeni svijet, ogroman hidro potencijal i titula najveće ponornice u Evropi ono su što je Trebišnjicu činilo posebnom. Međutim, u posljednjih nekoliko godina rijeka polako gubi svoj sjaj. Betoniranje korita dovelo je do toga da joj laskava titula ponornice više ne pripada, a izgradnjom brane 1965. godine njen vodotok su prekinula i dva vještačka jezera. Veliki broj smeća i biljne mase, koja ranije nije postojala, uticao je na to da rijeka sve više gubi svoju nekadašnju ljepotu.

Postavlja se pitanje ko je uzrok tome?  Da li je i za ovakvo stanje rijeke odgovoran glavni neprijatelj prirode tj. čovjek i da li oni kojima je rijeka povjerena na čuvanje na pravi način raspolažu njenim potencijalom i poštujući njene prirodne karakteristike sprovode projekte korištenja istog?

Neformalna grupa građana okupljena okupljena oko Facebook grupe Protjerajmo ruglo iz Trebinja pokrenula je online peticiju za spas rijeke Trebišnjice. Stav tvoraca peticije je da se rijeka i njen ekosistem stihijski uništava, te da se ono malo prirodnog toka što je ostalo pokriva raznim “privremenim” objektima i uzurpira na razne načine.

“Čišćenje rječnog korita od smeća i biljne mase je povremeno i neadekvatno i gotovo da se svodi samo na dijelu između dva mosta. Izvođenjem građevinskih radova na Potočini (Ćatovića krak) uništen je cijeli jedan ekosistem i dobijeno vještačko vodeno tijelo”, navodi se u peticiji.

Ova grupa građana zahtijeva od Skupštine Grada Trebinja da preduzme hitne mjere za spas rijeke Trebišnjice i poručuje da nijedan projekat ne može biti usvojen bez široke javne rasprave u kojoj će biti uključeni ekolozi, biolozi i svi zainteresovani građani. Sudeći prema broju potpisnika peticije i veliki broj građana se slaže sa ovim stavovima.

Organizatori su najavili da će prikupljene potpise, po okončanju akcije, predati Skupštini Grada Trebinja.


Peticiju možete potpisati OVDJE.


Izvor:HercegovinaPromo


Povezane vijesti

Počela demontaža cijevi uz rijeku Trebišnjicu, uklanjaju i mašinu za čišćenje korita

eTrebinje

Povećan protok vode kroz grad ali nema opasnosti od poplava

eTrebinje

Više od 1000 boraca iz Trebinja potpisalo peticiju: Zatražiće raspuštanje Skupštine GBO Trebinje

eTrebinje

Mališani se kupali u Trebišnjici pa pronašli pet bombi

eTrebinje

Podržimo Vladiku Grigorija nad kojim režim i Goran Vesić sprovode kampanju linča!

eTrebinje

Poznat identitet osobe čije je tijelo jutros pronađeno u Trebišnjici

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više