eTrebinje
Zanimljivosti

Veliko otkriće u Izraelu koje bi moglo da promjeni sve što znamo o ljudskom porijeklu (video, foto)

Izvor: Sputnjik

Fotografija: Sputnjik


Do sada nepoznat predak današnjeg čoveka otkriven je u Izraelu. Pretpostavlja se da je živeo paralelno sa homo sapijensom i neandertalcima, ali i da bi mogao da odgonetne do sada neobjašnjene veze ove dve vrste ljudskih predaka i promeni sve što je nauka do sada znala o ljudskom poreklu i evoluciji.

Fosilni ostaci iskopani su još 2010. godine u blizini grada Ramla u centralnom Izraelu, tokom iskopavanja u rudniku lokalne fabrike cementa, na lokalitetu danas poznatom kao Nešer Ramla.

Arheolozi su na dubini od osam metara našli kameno oruđe i ljudske kosti, kao i veliku količinu kostiju životinja, kao što su konji, jeleni i turovi, izumrla vrsta goveda.

Stručnjacima je bilo potrebna cela decenija da otkriju o kakvoj naseobini se radi.

​„Potrebno je mnogo vremena da se analiziraju fosili. Kada se fosil nađe, mora da se očisti, rekonstruiše, a onda da se nađe uporedni materijal kako bismo mogli da razumemo te fosile“, kaže Izrael Herškovic, paleoantropolog sa Tel Aviv Univerziteta i jedan od autora studije o novoj vrsti ljudskih predaka, prenosi „Lajvsajens“.

Naučnici su utvrdili da fosil iz Nešer Ramle pripada novom tipu hominida, porodici u kojoj je i ljudska vrsta.

Foto: Sputnjik

Ostaci koji su nađeni stari su između 120.000 i 140.000 godina. Imali su neke sličnosti sa neandertalcima, posebno kada su u pitanju vilica i zubi, ali im je ostatak lobanje nalik starijim tipovima hominida. Novootkrivena vrsta imala je drugačiju strukturu lobanje, veoma velike zube i nije imao bradu, odnosno donja vilica mu je bila ravna.

​Naučnici su analizirali više drugih fosilnih ostataka kostiju, starih između 160.000 i 400.000 godina koje su ih zbunjivale, i zaključili da se radi o istoj grupi.

Na osnovu oruđa nađenog sa ovim fosilnim ostacima, otkriveno je da je nova grupa hominida bila u bliskom kontaktu i sarađivala sa homo sapijensom i neandertalcima.

Kada su naučnici uporedili fosile nađene u Izraelu sa sličnim uzorcima nađenim u drugim državama, ispostavilo se da postoje bliski nalazi iz Španije.

 

Na ostacima nađenim u Izraelu nisu nađeni tragovi DNK, međutim, stručnjaci smatraju da bi oni mogli da daju odgovor na pitanje u ljudskoj evoluciji koje još nije rešeno, kako se mešala DNK ljudi i neandertalaca pre nego što su se te dve grupe srele u Evropi. Prema njihovom mišljenju, moguće je da je ova nova grupa bila posrednik za prenos gena između homo sapiensa i evropskih neandertalaca.

Stručnjaci misle kako je moguće da je ova nova grupa zapravo predak neandertalaca.

„Ustaljeno je mišljenje da su neandertalci nastali, živeli i nestali u Evropi. Međutim, moguće je da oni nisu bili isključivo Evropljani, već da su imali i jaku komponentu sa Bliskog Istoka. Postoji mogućnost da je Nešer Ramla osnova za populaciju koja je kolonizovala Evropu između dva ledena doba“, kaže Herškovic.

Na ovaj način može se objasniti i prisustvo fosila sa karakteristikama neandertalaca u Aziji, dodaje izraelski profesor, navodeći, međutim, da je ta ideja za mnoge provokativna.


Povezane vijesti

Haos u Izraelskim gradovima: Gore sinagoge, demoliraju je arapske radnje, na pomolu je građanski rat

eTrebinje

Koprivica: Ko stoji iza isticanja zastave Izraela na zidinama Starog grada? Ćurić: Ako ste naklonjeni Sarajevu, nismo na istim talasnim dužinama, nećemo valjda podržati Palestinu?!

eTrebinje

Miješamo se GDJE NAM NIJE MJESTO! BiH se podijelila i oko izraelsko – palestinskog sukoba (Foto)

eTrebinje

Izrael gomila trupe duž granice s Gazom!

eTrebinje

Tri osnovna razloga za efikasno rješenje pandemije

eTrebinje

Vakcinisan cijeli Izrael – Nemaju više oboljelih

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više