eTrebinje
Najnovije Trebinje

GP: Ako hoćete da izbjegnete gužve izbjegavajte prelaz na Zupcima

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Grad Trebinje


Svi koji putuju na crnogorsko primorje preko graničnog prelaza „Zupci“, a žele da izbjegnu gužve, trebali bi da se prije kretanja na put, preko sistema kamera, informišu u stanju na prelazu, biraju termine prelaska kada su gužve manje ili – da se odluče za alternativni pravac preko graničnog prelaza Кlobuk.

 

Ovo je jedini način da sebe koliko je moguće poštede dugih čekanja na granici prema Herceg Novom, koja ovih dana bilježi rekordni tranzit – poruka je nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predstavnika Turističke organizacije Trebinje sa Nikolom Drapićem, direktorom Jedinice granične policije Trebinje.

Granična policija, kaže Drapić, ulaže maksimalne napore da ubrza propisane procedure prelaska i omogući brži tranzit preko granice, ali u danima kada „Zupci“ bilježe više putnika od bilo god drugog graničnog prelaza u BiH – više nije moguće učiniti.

„Mi smo za dane vikenda imali preko 7.000 putnika. U tehničkom smislu imamo kapacitete za ovaj broj i oni se koriste maksimalno. Naš je interes da radi građana smanjimo gužve. Preporučujemo putovanje predveče ili u kasnim večeršnjim satima. Prelaz, na izlazu iz BiH, praktično ‘zamre’ nakon 17 časova. Ljudi obično kreću oko 9, špic je od 11 ili 12 časova do 13 ili 14. U dane vikenda je druga priča – špic traje i do 16 sati“, kazao je Drapić.

On je podsjetio da je svaki granični prelaz pokriven kamerama, pa su građani preko internet stranice Auto moto saveza u mogućnosti da provjere u svakom trenutku – ima li gužvi i odaberu vrijeme za prelazak granica kada ih nema.

Od izuzetnog je značaja, dodao je Drapić, da građani prije polaska na put provjere ispravnost svojih ličnih dokumenata kako bi se izbjegla nepotrebna zadržavanja.

I gradonačelnik Trebinja je mišljenja da su kvalitetne informacije o prohodnosti prelaza za sada jedini način da se duga čekanja na granici izbjegnu.

„Nastojaćemo da sugerišemo svima, pogotovu našim sugrađanima koji dnevno putuju na more, da ukoliko je moguće ne koriste granični prelaz ‘Zupci’, već da se upute preko prelaza na Кlobuku gdje su gužve mnogo manje“, kazao je Ćurić – a putnike u tranzitu pozvao da budu gosti našeg grada dok čekaju na prelaz granice.

„Naša je poruka tim ljudima da dođu u Trebinje, da ovdje odmore i prilagode svoj termin prelaska vremenu kada su najmanje gužve“, kazao je Ćurić.

Gradonačelnik je podsjetio da je u fazi realizacije projekat integrisanog prelaza na Zupcima, čime bi putnici koji prelaze granicu sa Crnom Gorom na jednom mjestu davali na uvid službenicima potrebnu dokumentaciju.

Ali ni to neće, uvjeren je on, riješiti problem gužvi u špicu sezone ljetnjih odmora.


Povezane vijesti

Duga čekanja prema Crnoj Gori

eTrebinje

Hrvatska onemogućila prevoz robe prema pet prelaza s BiH, STK traži reakciju

eTrebinje

Granična policija BiH objavila uputstvo za one koji putuju u Srbiju

eTrebinje

Granična policija prima 125 novih policajaca i 25 mlađih inspektora

eTrebinje

Gužve na Graničnom prelazu Sitnica – Čeka se tri sata

eTrebinje

Turisti “bježe” iz Hrvatske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više