eTrebinje
Najnovije Trebinje

Kamenu vraća dušu: Umjetnik Željko Aleksić iz Trebinja stvara remek-djela

Izvor: Novosti.rs

Fotografija: Novosti.rs


Željko Aleksić iz Trebinja od kamena stvara remek-djela, a predmeti koje je izradio ovaj umjetnik završavaju širom sveta.

Simbioza kamena i života u Hercegovini je oduvijek prisutna, kaže Aleksić, koji u stvari stvara umjetnine i time kamenu vraća dušu.

– Kod nas u Hercegovini kamen ima nešto u sebi što praktično svakog čoveka veže. Jednostavno u nekom trenutku svog života otkrio sam da postoji ljubav prema obradi kamena, da od njega mogu izrađivati razne predmete i eto to traje do dana današnjeg. Zaista uživam u klesanju, koliko god to zvučalo čudno – rekao je Aleksić.

Kamene gusle, lanac od kamena i razni drugi predmeti sada se nalaze širom planete zahvaljujući Željku, koji kaže da mu je svako djelo jednako drago.

– Svaki rad je na neki način izazov i teško mi je izdvojiti nešto posebno. Ipak, kako vrijeme odmiče najviše volim da radim skulpture. One su najizazovnije, jer se tu preklapaju izazovi i želje. Pesnik ima pero, klesar kamen i moj način da kriknem u prostor, kažem nešto svoje je upravo radeći na njima. Dosta mojih radova otišlo je u svet, od Amerike, Kine, Evrope, a da ne govorim o regionu – dodao je Aleksić.

Ovaj Trebinjac trenutno radi skulpturu Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske koji je sa 15 godina dao život za Srpsku.

– Ova skulptura treba da ide na Ozren kod Doboja. Predstavljaće jednu tragičnu sudbinu. Ovo jeste spomenik ličnosti, ali u isto vreme i jednog vremena, koje oslikava tragična sudbina jednog dečaka – istakao je Aleksić.

Sem predmeta od kamena Željko je isklesao i nekoliko kamenih ikonostasa, koji krase hramove u Srpskoj.

PORODICA

Željko Aleksić ima nesebičnu podršku i svoje porodice, supruge i troje male dece. Sem toga što i sami uživaju u onome što on radi, njegova mala deca već sada kroz igru vešto rukuju klesarskim alatom i pokazaju interesovanje da i sami obrađuju kamen.


Povezane vijesti

Rukama stvara čuda: Samuoki majstor iz Trebinja kamenu daje dušu

eTrebinje

Željko Aleksić hercegovački kamen pretvara u pravo umjetničko djelo

eTrebinje

Kvadratura kruga: selo Uvjeća – Okamenjeni život (Video)

eTrebinje

Majstori od Trebinja do Albanije kamenom popločavaju stazu do vjetrenjače na vrhu Trovra

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više