eTrebinje
Region Vijesti

Krivokapić: Nikada nisam bio i nikada neću biti izdajnik svoje Crkve, države, ni svog naroda

Izvor: IN4S

Fotografija: Ilustracija


“Sada oni za koje je Crkva ništa drugo do tema na kojoj ubiraju političke poene, pokušavaju mene da predstave kao izdajnika Crkve i naroda. Taj posao im je zaludan i unaprijed osuđen na propast.”

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da, od kada je prihvatio poziciju nosioca pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nije se ponašao, niti djelovao kao marioneta, bez stava i vizije. On je u intervjuu za portal Dana istakao da ne planira da se tako ponaša ni u budućnosti.

“Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamjerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i djelova nove parlamentarne većine”, kazao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše činjenicu da Demokratski front, politički savez čiju je nosio listu, u razgovorima o rješenju političke krize traži rekonstrukciju Vlade, ali bez njega na njenom čelu, kaže da demokratija podrazumijeva pravo da svaki pojedinac, kao nosilac suvereniteta može slobodno izraziti svoje mišljenje.

“Međutim, reprezenti javnih politika imaju veliku odgovornost za djelovanje i sprovođenje ideja i programa. Apsolutno podržavam i afirmišem politiku, koja se sprovodi u okvirima ustanovnosti i zakonitosti. Tako gledam i na inicijativu DF-a, koja je legitimna. Međutim, kao pojedinac, a istovremeno i nosilac javne funkcije, takođe zadržavam pravo na svoje mišljenje. Tačno je da parlamentarna demokratija podrazumijeva podršku skupštinske većine za formiranje izvršne vlasti, ali takođe postoji jasna podjela izvršne i zakonodovne grane vlasti. Smatram da je za demokratsku tranziciju dobro imati saradnju i veći stepen razumijevanja skupštinske većine i prve demokratske Vlade, ali ne pristajem da Vlada bude puki instrument i izvršitelj pojedinih želja određenog dijela predstavnika zakonodavne vlasti”, kaže on.

I kada je prihvatio, kako navodi, ponuđenu poziciju nosioca pobjedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nije se ponašao, niti djelovao kao marioneta, bez stava i vizije.

“Pogotovo ne planiram tako da se ponašam, nakon što su nam građani ukazali povjerenje i pružili istorijsku šansu. Preuzeo sam odgovornost sa svojim timom, i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja naših građana uprkos brojnim opstrukcijama, spletkama i klevetama sa kojima se suočavamo od prvog dana formiranja Vlade”, odgovara.

Na pitanje da li očekuje da će biti pozvan na razgovor, poručuje da je svakog dana na svom radnom mjestu.

“Posvećen radnim zadacima i obavezama predsjednika Vlade Crne Gore. Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamjerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i djelova nove parlamentarne većine. U političkoj praksi je očekivano da Vlada bude meta opozicionih kritika, ali Crna Gora je postala i politički fenomen, u kome dio parlamentarne većine koji je izglasao Vladu, istoj nije dao ni jedan dan, shodno demokratskoj praksi, za sprovođenje mjera i politika. Takav odnos je dodatno usložio već teške i komplikovane društveno-političke procese, nakon smjene višedecenijskog režima. I u takvim okolnostima, aktuelna Vlada je imala pomake, vrijedne zapažanja domaće i međunarodne javnosti. Vjerovatno bi dinamika razvoja i efikasnosti bila veća da nije bilo intenzivnih opstrukcija. Zato smatram, da smo kao nosioci odgovornih funkcija dužni da zastupamo prije svega opšte interese građana Crne Gore a ne lične ili partijske interese”, istakao je Krivokapić.

Na pitanje očekuje li da dođe do dogovora, i zašto misli da bi trebao i dalje da vodi Vladu, s obzirom na to da je evidentno da u skupštinskoj većini nema većinsku podršku, kaže da smatra da je evidentno jedino ono što je i formalno procesuirano.

“Dakle, poslanici Skupštine imaju pravo i mogućnost da pokrenu pitanje povjerenja Vladi. Za Vladu na čijem sam čelu glasao je 41 poslanik, isti broj je neophodan da izglasa nepovjerenje ovoj Vladi. Stoga, dok se to ne desi, aktuelna Vlada Crne Gore će nastaviti sa radom u punom kapacitetu. Imamo obavezu da u jeku turističke sezone, koja je izrazito obećavajuća, te u momentu izazovnih globalnih epidemioloških prilika, nastavimo oprezno da upravljamo i kontrolišemo sistem, koji će voditi ka ekonomskoj i zdravstvenoj konsolidaciji. Zato smatram da je neophodan dogovor i doprinos kompetentnih činilaca, spremnih da svoje stručne i profesionalne kapacitete podrede interesima našeg društva. Neophodan je konstruktivan pristup, kako bi se energija usmjeravala ka rješenju, a ne produbljivanju problema”, kazao je Krivokapić.

On je ponovio i da je najbolje rješenje model ekspertske Vlade.

To je koncept koji zastupa, kako kaže, od početka i na kome će ubuduće insistirati.

“To ne znači da se ekspert ne može baviti i politikom ili eventualno dolaziti iz određene političke strukture. Međutim, zadatak eksperta u Vladi je da sprovodi i afirmiše aktivnosti, zasnovane na bazi stručne kredibilnosti, a ne partijskih interesa. Moramo se konačno distancirati od modela partitokratije, koji je zastupao prethodni režim. Takođe ću se zalagati da i funkcioneri određenih veoma značajnih pozicija u državnim preduzećima, koji su delegirani od strane parlamentarne većine, i to nerijetko iz onog dijela koji kritikuje rad Vlade, zastupaju državne, a ne partijske interese. Dakle, neophodno je da shvatimo da građani od nas očekuju da radimo u njihovom, odnosno opštem, a ne u partijskom interesu”, ističe on.

Temeljni ugovor
On je kazao da kao odgovorna Vlada, koja je iskreno posvećena zaključenju Temeljnog ugovora sa SPC, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom, žele da pristupe odgovorno sa ciljem da se realizuje sporazum na obostrano zadovoljstvo.

“Ne želimo da se eventualnim propustima, Temeljni ugovor problematizuje pred Ustavnim sudom Crne Gore i na taj način zakomplikuje ovo veoma važno pitanje. Iz tog razloga izrazito vodimo računa da sa SPC potpišemo Ugovor koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, jer na taj način najbolje štitimo i interese SPC i interese države Crne Gore. Moram da istaknem da smo u stalnoj komunikaciji sa novoizabranim Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, kao i sa ostalim Episkopima čije se Eparhije prostiru na području Crne Gore, i zajedno sa njima i pravnim savjetom Mitropolije crnogorsko-primorske vodimo računa o svakom detalju Temeljnog ugovora koji će, nadam se, uskoro biti potpisan”, kazao je Krivokapić za Dan.

Žao mu je što, kako navodi, određene političke strukture koriste ovu temu za prikupljanje političkih poena i, kako dodaje, plasiranjem najbezočnijih laži i manipulacija pokušavaju da uruše njegov ugled i ugled Vlade Crne Gore.

“Ali znate i sami, nema ničeg tajnog što neće postati javno, tako da će se lica i djela svakog od nas pokazati, istina će izaći na vidjelo i svima će sve biti jasno. Najveća žrtva u cijelom tom političkom igrokazu oko Temeljnog ugovora je narod, jer se zlonamjerno manipuliše emocijama naroda koji je branio i odbranio svoju Crkvu. Sada oni za koje je Crkva ništa drugo do tema na kojoj ubiraju političke poene, pokušavaju mene da predstave kao izdajnika Crkve i naroda. Taj posao im je zaludan i unaprijed osuđen na propast. Zdravko Krivokapić nije, nikada nije bio i nikada neće biti izdajnik ni svoje Crkve, ni svoje države, ni svog naroda. Uzalud im svi tabloidi i sve laži”, ističe on.

U RTCG i PKCG očekuje profesionalce
Premijer je kazao da je došlo vrijeme da umjesto, kako navodi, projektovanih i priviliegovanih privrednika, PKCG vode mladi, kompetentni i dokazani privrednici, a ne politički kadrovi.

“Kada je u pitanju izbor generealnog direktora RTCG – a, za Vladu se jako bitna medijska prava i slobode. Očekujem da će budući generalni direktor biti na visini zadatka da, prije svega, vrati narušeno povjerenje u Javni servis. Nadam se da će državnom medijskom kućom uptravljati dokazani profesionalac, koji ima iskustvo rada u medijima. Takođe, smatram da je u ovom momentu poželjno da novi rukovodilac Javnog servisa bude borac za pravdu i istinu, jer je to preduslov objektivnog izvještavanja. Jedino se na taj način može opravdati jako odgovorna funkcija generalnog direktora RTCG-a i popraviti imidž Javnog servisa”, poručuje on.

Članstvo Crne Gore u EU
Krivokapić poručuje da je spoljnopolitički prioritet Crne Gore punopravno članstvo u EU.

“To je u velikoj mjeri u saglasju sa voljom velike većine građana naše zemlje. Zato su veoma intezivne međunarodne aktivnosti Vlade Crne Gore, od velikog značaja, što već daje rezultate. Veoma ohrabrujuće poruke koje čujemo od naših međunarodnih partnera daju nam za pravo da temeljimo opravdan optimizam. Članstvo Crne Gore u EU 2024. godine bila bi kruna uspjeha prve demokratske vlade. Međutim, ne želimo da budemo samo formalno članica EU. Zalažemo se da u punoj mjeri zadovoljimo kriterijume i obezbijedimo standard, kao članica EU, kako bi svaki građanin Crne Gore od toga imao benefite i živio bolje i kvalitetnije”, rekao je Krivokapić za Dan.


Povezane vijesti

CRNA GORA: DF-ovi mediji pokušavaju zavaditi Krivokapića i SPC

eTrebinje

NOVA VUČIĆEVA HAJKA: Ćerke premijera Crne Gore zbog izloženosti linču napuštaju Beograd

eTrebinje

KRIVOKAPIĆ ĐUKANOVIĆU: Spremate li državni udar?

eTrebinje

“Otrovne strijele koje dolaze od zvaničnika Srbije nisu zabilježene u istoriji Crne Gore”

eTrebinje

Krivokapić poručio Mandiću “Srpski narod nije tvoja prćija”

eTrebinje

Krivokapić: Dužan sam da saopštim punu istinu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više