eTrebinje
Najnovije Trebinje

Marina Milićević postiže uspjehe, SANU nagradila docentkinju iz Trebinja

Izvor: Nezavisne/Vesna Duka

Fotografija: Nezavisne


Marina Milićević, docentkinja na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, dobitnik je prestižne nagrade Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) za jedan od najboljih doktorata koji su odbranjeni u prošloj godini.

Milićevićeva je odbranila  doktorsku disertaciju na temu “Formalni sistemi za dokazivanje teorema incidencije” na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a mentori disertacije bili su dr Đorđe Baralić i  dr Zoran Petrić.

Disertacija je, kako objašnjavaju na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju,  multidisciplinarnog karaktera i obuhvata  oblasti koje uključuju matematičku logiku, odnosno, teoriju dokaza, automatsko dokazivanje teorema, te kombinatornu topologiju i računarske nauke.  Rezultati doktorske  disertacije su valorizovani kroz brojne naučne radove objavljene u međunarodnim časopisima.

“Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje dobio je izuzetnog nastavnika, čime se naučnoistraživački  kapaciteti fakulteta  značajno uvećavaju”, navode u ovoj trebinjskoj visokoškolskoj ustanovi.

Profesorica Milićević je na trebinjskom Menadžmentu diplomirala 2010. godine, gdje je iste godine nastavila da radi kao student sa najvećim prosjekom, a kasnije je uporedo sa zaposlenjem upisala i magistarske studije iz primijenjene matematike u Istočnom Sarajevu, gdje je 2015. godine odbranila magistarski rad “Problem karakterizacije grupe automorfizma grafa” i tada je iz zvanja asistenta promovisana u višeg asistenta.

“U aprilu ove godine sam izabrana u zvanje docenta za užu naučnu oblast računarske nauke, a tokom desetogodišnjeg rada na fakultetu izvodim audiotorne vježbe iz matematike i laboratorijske vježbe iz računarske grupe predmeta”, navodi ova mlada profesorica, uz napomenu da rad na visokoškolskoj ustanovi nikako ne podrazumijeva samo nastavni proces, jer je vrlo značajan naučnoistraživački rad.

Doktorske studije je na Studijskom programu matematika u tehnici na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu upisala 2016. godine, a nakon svih položenih ispita dvije godine kasnije joj je odobrena i tema disertacije, tokom čije je izrade objavljivala i naučne radove.

Ova profesorica i naučnica kaže da se njeno istraživanje tu ne završava, već se otvaraju prostori za mnoge druge stvari.

Porodici, kako kaže, duguje  veliku zahvalnost na podršci, ali i kolegama sa fakulteta i naučnoj javnosti Republike Srpske koja pruža podršku razvoju nauke i tehnologije, ulažući i u obrazovni sistem.


Povezane vijesti

Otvorena Krajiška kuća u Trebinju

eTrebinje

U Trebinju 30 zaraženih – 209 u Srpskoj

eTrebinje

Masline ponovo caruju Hercegovinom: Biblijska voćka povezala Neum i Trebinje (FOTO)

eTrebinje

Za 7 dana 100 zaraženih u Trebinju – Najviše školaraca

eTrebinje

Tipski objekti na Ublima i elitno naselje iznad Pridvoraca

eTrebinje

Helikopter gasi požar kod Trebinja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više