eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Trebinje

Ramiz Salkić u Trebinju pozvao na ukidanje Republike Srpske

Izvor: Klix

Fotografija: Klix


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je posjetio Trebinje, gdje je džumu-namaz klanjao u Osman-pašinoj džamiji, nakon čega je posjetio Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

Tokom posjete potpredsjednik Salkić se sastao i razgovarao sa Bošnjacima u Trebinju, prilikom čega je još jednom istakao da je neophodno tražiti uređenje Bosne i Hercegovine po mjeri građana ove zemlje, a čiji temelj trebaju biti ljudska prava i slobode, te zvanične presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Ako je prema presudi Stanišiću i Simatoviću Republika Srpska označena kao dio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Srbijom i nekadašnjom Srpskom Krajinom, a jeste, tu zajedničku zločinačku svrhu dijelili su određeni visoko pozicionirani politički, vojni i policijski rukovodioci iz Srbije, srpskih autonomnih oblasti Krajine i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, kao i iz Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku”, kazao je Salkić

Ako se ovome doda, ističe Salkić, da je Međunarodni sud pravde presudio da su vojska bosanskih Srba i dijelovi policije počinili genocid u “sigurnoj zoni” UN-a Srebrenica, jasno se nameće zaključak da civilizirani svijet koji je na strani istine i pravde u budućnosti ne bi trebao da podrži ostanak ovakvog teritorijalnog uređenja koje je po zvaničnim presudama nastalo na temelju udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, koji je počinjen od strane onih koji su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

“Ovo posebno zbog činjenice da danas imamo izostanak katarze izabranih predstavnika bosanskih Srba i vodstva Srbije i ne samo izostanak katarze već otvoreno negiranje genocida, pravosnažnih sudskih presuda, te nagrađivanje i veličanje ratnih zločinaca. Sve dok imamo ovakvo teritorijalno uređenje države Bosne i Hercegovine, te odlučivanje sa ekskluzivnim pravom entiteta da blokiraju napredak države Bosne i Hercegovine kroz entitetsko glasanje izostaće katarza, suočavanje sa prošlošću predstavnika srpskog naroda, te njihovo veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuđenog genocida”, ističe Salkić.

Zaključio je da je zbog toga je neophodno tražiti uređenje države Bosne i Hercegovine po mjeri građana ove zemlje, a čiji temelj trebaju biti ljudska prava i slobode, te zvanične presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

“Ako je temelj dejtonskog uređenja bilo vojno pozicioniranje koje je nastalo na sili, torturi, progonu i zločinima vrijeme je danas da imamo uređenje koje će biti zasnovano na dokazanim i presuđenim činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu i počinjenom genocidu”, zaključuje Salkić.


Povezane vijesti

Potražnja stanova velika, najniža cijena metra kvadratnog 2.700 KM

eTrebinje

Najbolja turistička sezona u Trebinju: Grad u koji se rado dolazi

eTrebinje

Izborni štabovi u Trebinju – reagovanja

eTrebinje

Dodik u Trebinju “Napraviti aerodrom, ojačati energetsku stabilnost Srpske”

eTrebinje

Tri ponude za izgradnju bolnice u Trebinju

eTrebinje

Težak više od 16 kilograma: Trebinjki (52) odstranjen tumor ogromnih dimenzija (FOTO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više