eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

U institucijama BiH POJELI I POPILI pola miliona maraka: Uprkos koroni, našli način da troše novac za reprezentaciju

Izvor: Srpska Info

Fotografija: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA


U prethodnoj godini, kada je zbog pandemije virusa korona bilo blokirano skoro sve u zemlji, zaposleni u institucijama BiH ipak su uspjeli da potroše blizu pola miliona maraka na hranu i piće.

Preciznije, 43 institucije koje su dostavile svoje podatke u utrošenim sredstvima za reprezentaciju potrošile su 452.723 KM.

Pokazali su ovo podaci koje je dobila poslanica Kluba poslanika Naša Stranka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Mirjana Marinković Lepić. Ona za Srpskainfo ocjenjuje da su potrošena ogromna sredstva za reprezentaciju iako zbog pandemije nije bilo susreta uživo ili su oni svedeni na minimum.

– Ne radi se o tome što oni uporno govore da im je odobreno zakonom toliko i toliko, već je problem što se nema osjetljivost ovog momenta i ovog perioda u kojem se troše sredstva – kaže Marinković Lepićeva.

Dodaje da 30 institucija nije dostavilo podatke o utrošenim sredstvima, od kojih i sedam ministarstava. Samo je jedno ministarstvo dostavilo podatke!

– Tražićemo i od Parlamentarne skupštine da vidimo koliko je potrošeno za namjene reprezentacije. Takođe, tražićemo od institucija koje su potrošile sva sredstva ili su čak prekoračile dozvoljeni budžet informaciju da detaljno navedu namjene za koja su sredstva potrošena – rekla je ona.

Prema podacima koji su nam dostavljeni, najviše novca je potrošilo Ministarstvo odbrane – oko 138.000 maraka od dozvoljenih 330.000 KM. To su samo troškovi reprezentacije, koji uglavnom podrazumijevaju plaćanje ručka ili troškova u slučaju kada je neka institucija, odnosno državni službenik domaćin nekog sastanka.

Marinković Lepićeva kaže da se i ne očekuje da troškove ove vrste službenici plaćaju iz svog džepa. Međutim, postavlja se pitanje kako su uspjeli toliko potrošiti s obzirom da skoro nije ni bilo sastanaka

Osim Ministarstva odbrane, među veće potrošače reprezentacije spadaju i Obaveštajno bezbjednosna agencija BiH (53.123 KM), Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (50.579 KM), Granična policija (27.519), te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (19.288 KM).

Više od 80 odsto planiranih sredstava potrošili su Odbor državne službe za žalbe, odnosno od dozvoljenih 4.000 KM potrošili su 3.977. Zatim Arhiv BiH, koji je potrošio 2.975 KM od planiranih 3.000 maraka, odnosno 99,19 posto. Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja čak je prekoračila limit i od dozvoljenih 6.000 KM potrošila 6.650 maraka.

Ukupan odobreni iznos za institucije koje nisu dostavile podatke je 1,15 miliona maraka, od kojih je Ministarstvu spoljnih poslova na raspolaganju imalo najveći budžet – od pola miliona maraka.


Povezane vijesti

Njemci savjetuju kako da trošite manje goriva

eTrebinje

Za Novu godinu u RS potrošeno skoro 90 miliona KM

eTrebinje

Fudbaleri Srbije uplaćuju milion evra bolesnoj djeci u Srbiji

eTrebinje

Revizorski izvještaj za 2020. otkriva: U godini korone, u PS BiH se više JELO, PILO I ZARAĐIVALO

eTrebinje

Dok jedni troše na luksuz, drugi za osnovno vagaju

eTrebinje

Stranke prikazale 4,5 miliona KM troškova propagande u protekloj kampanji – TI BIH utvrdio veće iznose

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više