eTrebinje
Najnovije Trebinje

Usvojen plan kapitalnih investicija od 387 mil KM

Izvor: Srna

Fotografija: Ilustracija


SRNA/ – Skupština grada Trebinja usvojila je danas Srednjoročni plan kapitalnih investicija, vrijedan 387 miliona KM, kojim je predviđeno da najviše novca bude utrošeno na izgradnju aerodroma i kliničkog centra.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da su to projekti koje je grad planira da realizuje u saradnji sa institucijama Republike Srpske, privrednicima, donatorima u narednom petogodišnjem periodu.

On je podsjetio da je prvi takav plan usvojen 2017. godine i da je više od 100 odsto realizovan, jer je bilo projekta koji su smatrani kao opcioni, za koje u tom trenutku nije bilo novca, a koji se sad realizuju, kao što je, naprimjer, rekonstrukcija Starog grada i izgradnja Duhovnog centra Mrkonjići.

„Sve je to ono što smo željeli da realizujemo i pojavila se donacija Srbije u međuvremenu i sad su radovi u toku i ti projekti služe na ponos svih nas“, rekao je Ćurić.

On je napomenuo da je opozicija u gradu tada tvrdila da je to samo spisak želja i da projekti neće biti realizovani, što se pokazalo da nije tačno.

„Novim srednjoročnim planom obuhvaćeni su projekti koji za koje znamo izvor finansiranja, shodno raspoloživom budžetu grada i ostalih institucija, a tu su i opcioni projekti – da želimo da ulažemo u naselje Krš, da se odradi studija izvodljivosti za žičare, da se izgradi Kongresni centar za kojim postoji potreba, ali trenutno za to nismo obezbijedili sredstva koja treba iznaći u narednom periodu i pripremiti potrebnu dokumentaciju“, naveo je Ćurić.

On je izrazio očekivanje da će projekti iz tog plana biti realizovani.

Ćurić je naveo da će na današnjoj sjednici gradske Skupštine biti riječi i o Strategiji razvoja grada Trebinja za prošlu i ovu godinu, čiji je cilj, kako je rekao, da se drži pravac i vidi šta je realizovano, a šta je ostalo nezavršeno.

On je izrazio očekivanje da će se uspješno realizovati i Strategija razvoja grada i Strategije razvoja turizma i poljoprivrede u Trebinju, koje će omogućiti da se aplicira za dobijanje sredstava za mnoge važne projekte.

„Ključne privredne grane u Trebinju su energetski sektor, poljoprivreda i turizam. To je sve već vidljivo u gradu i vidi se jasan put razvoja grada Trebinja“, rekao je Ćurić, istakavši da u tim oblastima ima još prostora da se ulaže.

Odbornik PDP-a Saša Borjan ocijenio je da je upitno da li postoje sredstva za realizaciju projekta iz Srednjoročnog plana kapitalnih investicija u Trebinju vrijednog skoro 400 miliona KM.

On je ocijenio da nije realno da će postojati novac za te projekte, istakavši da je „tačno da je to spisak želja SNSD-a“.

Na dnevnom redu sjednice je 27 tačaka, među kojima program razvoja turizma u Trebinju u ovoj godini i izvještaj o realizaciji stipendija koje dodjeljuje grad.

Pred odbornicima su i informacija o realizaciji programa podrške porodici, realizaciji osnovnih i proširenih prava socijalne zaštite i podršci povratnicima u opštini Ravno.

Biće podnesena i informacija o radu Saveza opština i grada istočne Hercegovine za prošlu godinu, a raspravljaće se i o poslovanju Centra za gazdovanje kršem za 2020. godinu.


Povezane vijesti

Dodik o planu otmice: Imali su i spisak stvari koje je trebalo da pokupe

eTrebinje

Partije iz budžeta “izvukle” 335 miliona KM

eTrebinje

Budžeti nikad puniji, narod sve siromašniji

eTrebinje

Dodik: Trenutno više od dvije milijarde KM investicija (VIDEO)

eTrebinje

Turska kompanija Doa Consulting spremna investirati u Trebinje – U fokusu turizam ali i eksploatacija kamena

eTrebinje

Usvojen najveći budžet u istoriji Trebinja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više