eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Vlada Srpske državnim milionima spašava posrnuli „Andrićgrad“

Izvor: CAPITAL: Dejan Tovilović

Fotografija: Ilustracija


Zbog nagomilanih dugovanja svi računi preduzeća „Andrićgrad“ iz Višegrada su blokirani već 50 dana. Poslovni kolaps rješava Vlada odlukom da iz budžeta RS po hitnom postupku izvrši dokapitalizaciju sa dva miliona maraka, saznaje portal CAPITAL. 

Odluku o dokapitalizaciji Vlada je donijela na sjednici održanoj 1. jula. Međutim, kao i mnogo puta do sada, o tome nije upoznala javnost niti građane, s obzirom da nakon sjednica objavljuju samo ono što oni procjene da je potrebno, i što je uglavnom po njih afirmativno.

Vlada Republike Srpske na ime povećanja osnovnog kapitala odobrava uplatu svog dijela u iznosu od 2.000.000 KM. Zadužuje se Ministarstvo finansija RS da sa ciljem realizacije projekta izgradnje naselja „Andrićgrad“ obezbjedi sredstva“, stoji u Odluci Vlade.

Međutim, kako saznajemo, to je samo djelimično tačno. Novac u zajednički projekat Vlade, opštine Višegrad i režisera Emira Kusturice će prije svega biti iskorišten za deblokadu preduzeća.

Preduzeće je blokirano i cilj Vlade je prvenstveno da ga sa ovom finansijskom injekcijom podigne, odnosno plati obaveze zbog kojih su računi blokirani kako bi ponovo moglo da funkcioniše“, kazao je izvor CAPITAL-a iz Vlade RS.

Inače, „Andrićgrad“ ima bezrezervnu i favorizovanu podršku Vlade od samog osnivanja. Ona se često ogledala u finansijskoj pomoći mimo zakona, pravila i procedura a što su utvrdili i revizori.

U njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM, Kusturica pet, a ostatak opština Višegrad.

„Andrićgrad“ je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća „Lotika“.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Prošlu godinu su završili sa gubitkom od oko 90.000 maraka uz najniže prihode od osnivanja preduzeća, što se može opravdati pandemijom i osnovnom djelatnošću „Andrićgrada“, a to je turizam.

Kako je portal CAPITAL nedavno otkrio, njih uskoro treba da preuzme „Olimpijski centar Jahorina“.

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada Republike Srpske svoj udio u „Andrićgradu“, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78 odsto, prepisati na „OC Jahorina“.


Povezane vijesti

Vlada Srpske pojasnila uslove o isplati finansijske podrške od 750 KM

eTrebinje

Mjere štednje u Vladi RS: Temperatura u kancelarijama do 20 stepeni

eTrebinje

Vlada RS ulaže 200.000 KM: „Andrićgrad“ ulazi u sastav OC „Jahorina“

eTrebinje

Vlada RS predložila povećanje plata za 100 KM u javnom sektoru

eTrebinje

Vlada RS: Za ugrožene po 25 kg brašna i dva litra ulja

eTrebinje

Vlada po hitnom postupku povećava limit IRB kredita

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više