eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Zašto je u Bijeljini gorivo najjeftinije?

Izvor:  Infobijeljina

Fotografija: Ilustracija


To što su cijene na benzinskim pumpama u bijeljinskoj regiji niže u odnosu na ostatak Republike Srpske, pa i šire, sumnjivo je predstavnicima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, gdje se, između ostalog, pitaju da li distributeri “gorivo miješaju sa lož-uljem”.

Postala je praksa da regija Bijeljine ima niže cijene u odnosu na čitavu Republiku Srpsku, a da ne govorim u odnosu na Srbiju koja je praktično preko rijeke i kupci svakodnevno prolaze i koriste ovakve pogodnosti“, kaže Dragan Trišić, predsjednik ove grupacije.

On smatra da je ovo pokazatelj lošeg poslovanja, pristupa prema kupcima i državi. Ova pojava se, dodao je, jedino može objasniti kao loše upravljanje svim poslovnim procesima koji donose kratkoročni efekat na društvo i privredu.

Siguran sam da damping cijenama u nekim momentima, distributeri u Bijeljini rade i u minusu, a cilj je prodati što veću količinu goriva, kupcima iz Srbije (kamioni, autobusi ili bačve) i lokalnim potrošačima, prvenstveno veće količine od nekoliko stotina litara u jednom sipanju, koje se kupuje za gotovinu i na taj način omogućava brz obrt, a kupcima je povoljnije nego da plaćaju redovnu cijenu“, rekao je Trišić za InfoBijeljina.

Prema njegovim riječima, odstupanja od logičke politike prodaje dovodi do takozvanih “skrivenih rabata” i stvara se nelojalna konkurentnost između distributera i trka za boljim cijenama ih vodi u lokalni rat.

On tvrdi da na ovaj način država manje ubire PDV-a i drugih obaveza, što je, kako kaže, loše za društvo i stvara sumnju prema gorivu po pitanju kvaliteta.

Da li se radi o određenim nedozvoljenim radnjama, a tiče se miješanja goriva sa lož/baznim uljem, ili se radi o nekim drugim tehnološkim nedozvoljenim radnjama, inpekcijski organi treba da prate i reaguju prema svim distributerima koji krše zakon, a očigledno da je ova pojava godinama prisutna i praktično stvara ozbiljne sumnje“, tvrdi Trišić.

Kako dodaje, ovdje se ne radi o tome da u drugim regijama (Banjaluka, Prijedor, Doboj, Trebinje itd.), distributeri naftnih derivata zarađuju više u odnosu na Bijeljinu, nego se u Bijeljini dešavaju stvari koje nemaju ekonomsku opravdanost i pitanje je na koji način se prodaje i može li se kupcima to objasniti.

Danas imamo više od 60 benzinskih pumpi u regiji Bijeljina, moja procjena da je taj broj tri do četiri puta veći nego što je potrebno na broj stanovnika i potreba za gorivom čitave regije“, rekao je Trišić.


Povezane vijesti

Strmoglavi pad cijena nafte u svijetu u BiH se jedva osjeti

eTrebinje

Smanjenjem akciza gorivo jeftinije 50 feninga šest mjeseci

eTrebinje

DIZEL OTIŠAO NA 3,34 KM Nove cijene na benzinskim pumpama

eTrebinje

Ukinuli akcize na naftu ali ništa od jeftinijeg goriva

eTrebinje

PONOVO CIJENE U PORASTU Naftni distributeri o poskupljenju dizela u Srpskoj

eTrebinje

Gorivo u Srpskoj bi moglo uskoro biti jeftinije?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više