eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Zašto je u Bijeljini gorivo najjeftinije?

Izvor:  Infobijeljina

Fotografija: Ilustracija


To što su cijene na benzinskim pumpama u bijeljinskoj regiji niže u odnosu na ostatak Republike Srpske, pa i šire, sumnjivo je predstavnicima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, gdje se, između ostalog, pitaju da li distributeri “gorivo miješaju sa lož-uljem”.

Postala je praksa da regija Bijeljine ima niže cijene u odnosu na čitavu Republiku Srpsku, a da ne govorim u odnosu na Srbiju koja je praktično preko rijeke i kupci svakodnevno prolaze i koriste ovakve pogodnosti“, kaže Dragan Trišić, predsjednik ove grupacije.

On smatra da je ovo pokazatelj lošeg poslovanja, pristupa prema kupcima i državi. Ova pojava se, dodao je, jedino može objasniti kao loše upravljanje svim poslovnim procesima koji donose kratkoročni efekat na društvo i privredu.

Siguran sam da damping cijenama u nekim momentima, distributeri u Bijeljini rade i u minusu, a cilj je prodati što veću količinu goriva, kupcima iz Srbije (kamioni, autobusi ili bačve) i lokalnim potrošačima, prvenstveno veće količine od nekoliko stotina litara u jednom sipanju, koje se kupuje za gotovinu i na taj način omogućava brz obrt, a kupcima je povoljnije nego da plaćaju redovnu cijenu“, rekao je Trišić za InfoBijeljina.

Prema njegovim riječima, odstupanja od logičke politike prodaje dovodi do takozvanih “skrivenih rabata” i stvara se nelojalna konkurentnost između distributera i trka za boljim cijenama ih vodi u lokalni rat.

On tvrdi da na ovaj način država manje ubire PDV-a i drugih obaveza, što je, kako kaže, loše za društvo i stvara sumnju prema gorivu po pitanju kvaliteta.

Da li se radi o određenim nedozvoljenim radnjama, a tiče se miješanja goriva sa lož/baznim uljem, ili se radi o nekim drugim tehnološkim nedozvoljenim radnjama, inpekcijski organi treba da prate i reaguju prema svim distributerima koji krše zakon, a očigledno da je ova pojava godinama prisutna i praktično stvara ozbiljne sumnje“, tvrdi Trišić.

Kako dodaje, ovdje se ne radi o tome da u drugim regijama (Banjaluka, Prijedor, Doboj, Trebinje itd.), distributeri naftnih derivata zarađuju više u odnosu na Bijeljinu, nego se u Bijeljini dešavaju stvari koje nemaju ekonomsku opravdanost i pitanje je na koji način se prodaje i može li se kupcima to objasniti.

Danas imamo više od 60 benzinskih pumpi u regiji Bijeljina, moja procjena da je taj broj tri do četiri puta veći nego što je potrebno na broj stanovnika i potreba za gorivom čitave regije“, rekao je Trišić.


Povezane vijesti

Sve oko nas je POSKUPILO: Šta kaže statistika o divljanju cijena, a šta građani

eTrebinje

Gorivo u Srpskoj ponovo poskupljuje

eTrebinje

Gorivo na pumpama u Srpskoj skuplje za osam feninga

eTrebinje

Cijena goriva u julu mogla bi ponovo da “skoči”

eTrebinje

Poskupljenjima goriva u Srpskoj ne nazire se kraj

eTrebinje

Poskupilo gorivo u Srpskoj, očekuje i dalji rast cijena

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više