eTrebinje
Najnovije Trebinje

Otvoren festival klasične muzike “Music & More SummerFest”

Izvor:

Fotografija:


Gala koncertom u amfiteatru Hercegovačke Gračanice večeras je u Trebinju  svečano otvoren treći internacionalni Festival klasične muzike “Music & More SummerFest”.

Otvarajući festival gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je, da je Trebinje u znaku vrhunskih umjetnika iz regiona i svijeta koji šalju važnu poruku da je Trebinje grad kulture, a njegovi građani slijede amanet velikog Dučića i od Trebinja stvaraju prestonicu umjetnosti.

Ćurić je rekao da festivalske večeri daju poseban čar svakom gradu, njegovim ulicama, kulturnim mjestima i ljudima.

„Večeras će ovim amfiteatrom odzvanjati Sunčani valcer i gromoglasni aplauzi trebinjske  publike, a vjerujem da će tako biti i tokom šest ovogodišnjih koncerata“, rekao je Ćurić.

On je izrazio ponos što je Tatjana Ranković odlučila da svoju ideju o internacionalnom festivalu klasične muzike realizuje baš u Trebinju.

„Ona je prošla cijeli svijet u potrazi za gradom u kome će realizovati jedan ovako značajan festival. U toj potrazi je odabrala upravo Trebinje za koje je u tom trenutku odluke rekla – to je taj čarobni grad“, rekao je Ćurić.

Osnivač i direktor festivala Tatjana Ranković zahvalila je svojim kolegama koji su došli u Trebinje, kao i gradu Trebinju, te istakla da je ovaj grad poetički i umjetnički grad.

Na programu su svjetska premijera Petrojevog  Dark adagio za gudački orkestar,  Vivaldijevo “Proljeće” iz “Četiri godišnja doba”, Mocartov Viola kvintet  br. 1 u B-Duru, Barijerova Sonata za dva violončela u G-Duru, Ravelov Bolero u autorovoj transkripciji za klavir i četiri ruke, Šenfildov Cafe music  klavirski trio i Bartokove Rumunske narodne igre za gudački orkestar.

Dirigent je Dorijan Kajlhak, pijanista i šef dirigent “Kamerate Frankonije” i “Fogtland filharmonije” u Njemačkoj, a nastupiće solisti svjetskog renomea: Vesna Stanković, Sofija Radić, Beate i Alma Kajlhak, Danica Terzić, Peter Barsoni, Anet Homoki, Mladen Miloradović, Đorđe Nikolić i Jovan Veličković.

Do ponedjeljka, 9. avgusta, publika će imati priliku da uživa uz bogat repertoar klasičnih i džez premijera na više lokacija na otvorenom –  bašti Platani, amfiteatru Hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, platou Muzeja Hercegovine i Vili Lastva, u izvođenju 13 poznatih svjetskih umjetnika – iz SAD, Njemačke, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Prvi put ovog ljeta Trebinje će imati priliku da čuje cjelokupno izvođenje Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. Ovo čuveno ostvarenje, uz džez improvizacije, te svjetsku premijeru Petrojevog Face no 18, String Quartet, uz djela Barijera i Šenfilda, biće na programu završnog koncerta festivala, u ponedjeljak, 9. avgusta, u bašti “Platani”, od 20 časova i 30 minuta.

“Music & More SummerFest” osnovan je 2018. godine kao interdisciplinarni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj svim polaznicima koji se usavršavaju, uče, izvode muzička djela i imaju mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Trebinja.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan, a ove godine izostaće učešće studenata iz zemalja širom svijeta.

Pokrovitelj festivala koji se održava u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto je Grad Trebinje.


Povezane vijesti

Svečano otvoren i u promet pušten Pelješki most

eTrebinje

Dodik i 7 sveštenika otvorili pumpu na Manjači: Bik na ražnju, pod šatorom muzika i osvježenje, a na kraju se i zapjevalo (VIDEO)

eTrebinje

Vatrogasci gasili požar na Crkvini

eTrebinje

Vaterpolo utakmicom Srbije i Crne Gore otvaranje zatvorenog bazena

eTrebinje

Večeras svečano otvaranje 146. Nevesinjske olimpijade

eTrebinje

Počinje treći “Music & More Summer Fest”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više