eTrebinje
Najnovije Trebinje

Predavanje dr Ranka Rajovića u Narodnoj biblioteci: Prioritet razvoj funkcionalnog znanja kod djece

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U bašti Narodne biblioteke Trebinje dr Ranko Rajović večeras je održao predavanje iz oblasti razvoja i vaspitanja djece, te govorio o reformi obrazovanja u Republici Srpskoj.

Rajović je jedan od najpoznatijih stručnjaka u oblasti razvoja i vaspitanja djece, čiji se program učenja „Nikola Tesla centar“ primjenjuje u 20 država.

„Tema je jako važna za roditelje i obrazovne radnike. I kod nas i u Evropi imamo situaciju da je svaka nova generacija upisane djece u prvi razred slabija od prethodne dvije. Danas djeca imaju slabiju motoriku, koncentraciju i siromašniji riječnik. I ako je svaka nova generacija slabija i slabija, postavlja se pitanje šta će biti sa njima ako ne budemo ništa mijenjali, a ono što medicina pokazuje je da su regije mozga naše djece smanjene i oštećene. Zato moramo mijenjati metode i pristup“, naveo je Rajović.

On je dodao da je na predavanju, za koje je vladalo veliko interesovanje prosvetnih radnika, roditelja i predstavnika Grada, bilo riječi i o ranom podsticanju dječije inteligencije, metodama rada sa mališanima, ulozi škole u njihovom razvoju.

„Nažalost i u Evropi i kod nas djeca i dalje u školi uče napamet, a to više nije prioritet, već razvoj funkcionalnog znanja, da djeca povezuju sve što znaju. Od 10 najtraženijih zanimanja u svijetu, devet nije postojalo prije 10 godina i to znači da spremamo djecu za zanimanja koja ne postoje i to je osnovno pitanje šta je funkcija vrtića i škole, odnosno obrazovnog sistema“, istakao je Rajović.

Dr Rajović koji je i član ekspertskog tima Vlade Republike Srpske za reformu obrazovanja u Srpskoj kaže da je cilj reforme da se poveća funkcionalno znanje i da se djeca spreme za budućnost.

„Poruka za roditelje je da dijete bude spretno i okretno do pete-šeste godine, a ne prezaštićeno, a za vaspitače i učitelje da pokrenu misaone procese kod djece“, zaključio je Rajović.

Ranko Rajović je specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka. Saradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država. Osnivač je Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predavanje je organizovano u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.


Povezane vijesti

Predavanje dr Ranka Rajovića u trebinjskoj biblioteci

eTrebinje

Predavanje prof. dr Gordane Bukara u Trebinju

eTrebinje

Danas pokazna vježba i predavanje za motocikliste

eTrebinje

Najava: Udruženje “Bebe” organizuje predavanje dr Sanje Sibinčić

eTrebinje

Zdrav život za bolje reproduktivno zdravlje

eTrebinje

Najava: Predavanje na temu „Marketing za male poljoprivredne proizvođače“

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više