eTrebinje
Trebinje

Promovisana zbirka priča „Lađa za spas“ Ratomira Mijanovića

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U okviru proslave slave grada i Sabornog hrama u bioskopskoj sali Kulturnog centra večeras je predstavljena knjiga „Lađa za spas – priče iz ratomira 2“, autora Ratomira Mijanovića, novinara Radio Trebinja.

Uz pjesmu „Noć nad Nevesinjem“, knjiga na 172 stranice sadrži 12 priča o sudbini pojedinca – boraca i ratnih heroja u vrtlogu posljednjeg rata, iznevjerenim idealima i razočarenjima.

Prema riječima autora riječ je knjizi ratnih priča kojima je želio da otrgne od zaborava heroje odbrambeno-otadžbinskog rata koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine.

„Trudim se da te heroje kroz pisanu riječ sačuvam od zaborava. Riječ je o mojoj drugoj knjizi, koja je izdata prošle godine u avgustu. Rat je samo povod priča, a poruka je mir koji nema alternativu“, naveo je Mijanović.

Upravo su, kako je istakao autor, prva mjesta u sali bila rezervisana za junake knjige i njihove potomke.

Novica Telebak, predsjednik Književne zajednice “Jovan Dučić”  rekao je da kada mlad čovjek učestvuje u ratu i počne da objavljuje knjige kao Mijanović, onda on nosi jak pečat iz rata u grudima i kad tad će progovoriti o tome.

“Mijanović je drugačiji od ostalih jer nikada ne govori o sebi, već o drugima i najmanje mu je bitno kako će reagovati drugi, jer su njemu važni oni o kojima govori u knjizi”, rekao je Telebak.

Knjiga je izašla u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“ Trebinje i Zavičajnog kluba „Osvit“ Bileća.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Lana Ćapin i Mato Ratković, grupa „Krugovi u žitu“ i guslar Pavle Brnjoš, a dijelove iz knjige kazivali su Romana Roganović i Helena Brajić.

Prethodna zbirka pripovijedaka „Priče iz ratomira“ objavljena je sredinom 2018. godine i već je doživjela tri izdanja.


Povezane vijesti

„Nebeska dvorišta” vladike Grigorija promovisana u Trebinju: O životu, ljepoti i stradanju

eTrebinje

U biblioteci 5. jula predstavljanje knjige o Emiru Кusturici

eTrebinje

Promovisana knjiga „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH 1941-1945” Sretena Jakovljevića

eTrebinje

Predstavljena knjiga u čast mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija

eTrebinje

Predstavljanje knjige u čast mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija u nedjelju u Trebinju

eTrebinje

Promocija knjige „Izopačeno čovječanstvo” Žane Alpeze

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više