eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Srpskoj od MMF-a 200 miliona KM

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustarcija


Ministarstvo finansija Republike Srpske saglasno je da se 602,5 miliona KM koje je MMF doznačio BiH raspodijeli u skladu sa Memorandumom o razumijevanju BiH sa MMF-om iz 2016. godine, saznaju “Nezavisne novine”.

Tako će Republika Srpska dobiti 33,3 odsto ili malo više od 200 miliona KM, a ne 38 odsto, koliko su očekivali i tražili pojedini zvaničnici Republike Srpske.

“Prema ovom memorandumu, omjer raspodjele je određen prema kvotama članstva u MMF-u, tj. 2/3 Federaciji BiH i 1/3 Republici Srpskoj. Ministarstvo finansija u toku dana poslalo je odgovor Centralnoj banci (CB) BiH da smo saglasni sa raspodjelom iz Memoranduma o razumijevanju od 30. juna 2016. godine, na osnovu kojeg Republici Srpskoj pripada 200.846.783 KM”, rekli su u Ministarstvu finansija Republike Srpske za “Nezavisne novine”.

Dodaju da je CB BiH upućena instrukcija za doznaku sredstava sa tehničkim detaljima banke na koju se isplata treba izvršiti te da će ta sredstva biti uvrštena u predstojeći rebalans budžeta Republike Srpske, na kojem se intenzivno radi.

Za razliku od prije nekoliko dana, u Ministarstvu finansija rekli su da ne postoji potreba za sazivanjem sjednice Fiskalnog savjeta BiH kako bi se odlučivalo o raspodjeli sredstava.

Inače, nakon što je MMF prije nekoliko dana na račun CB BiH uplatio 602,5 miliona KM pojavio se problem raspodjele tih para jer je Republika Srpska tražila da joj pripadne 38 odsto od 602,5 miliona KM, dok su u FBiH naglašavali da od toga neće biti ništa i da Srpska ne može dobiti ni marku više od jedne trećine sredstava, što se na kraju ispostavilo kao tačno.

U Republici Srpskoj osnovu da im pripada 38 odsto tražili su u činjenici da se radi o sredstvima za saniranje posljedica pandemije te da je taj procenat u takvim slučajevima ranije dogovoren, dok u Federaciji BiH to nisu željeli ni da čuju, ističući da je jedini ispravan način raspodjele memorandum iz 2016. godine, osim ukoliko se entiteti drugačije ne dogovore.

Iz SDA su saopštili da, ukoliko Srpskoj ne odgovara 33 odsto, odluku će donijeti nadležne “državne institucije”, međutim problem bi nastao jer bi u tom slučaju predstavnici Republike Srpske morali odlučivati u institucijama BiH i prekršiti zaključak Narodne skupštine Republike Srpske.

Zanimljivo je i da u samoj Republici Srpskoj nisu bili načisto koliko novca očekuju s obzirom na to da stižu poprilično kontradiktorne izjave najviših zvaničnika. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je dogovor da se sredstva koja pristižu kao pomoć u pandemiji dijele i da RS pripada 38 odsto, a ostalo FBiH i Brčkom, te da Srpska očekuje toliko, dok su ranije u Ministarstvu finansija Republike Srpske rekli da će se nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH znati koliko će novca dobiti Republika Srpska.

Podsjećanja radi, odmah nakon što je na račun u BiH doznačen novac, Dodik je rekao da postoji odluka na osnovu koje će se vršiti raspodjela sredstava, a prema kojoj Republici Srpskoj pripada oko 38 odsto tih sredstava.

“Ako se držimo dogovora kakav smo imali ranije, onda je to to. I rečeno je da su ta sredstva za sanaciju posljedica pandemije”, rekao je Dodik.

Na ovu Dodikovu izjavu odmah su reagovali iz SDA, tvrdeći da će njihovi predstavnici vlasti u institucijama BiH zahtijevati raspodjelu na temelju relevantnih parametara poput procentualnog učešća entiteta u iznosu članarine koju BiH plaća MMF-u prema kojem FBiH pripada 2/3, a Republici Srpskoj 1/3 sredstava.

Prema nezvaničnim informacijama, Federacija i Republika Srpska dio novca moraće prebaciti i u Brčko distrikt, s obzirom na to da on nije obuhvaćen memorandumom na osnovu kojeg će se vršiti raspodjela. Navodno, Srpska i Federacija BiH Brčko distriktu trebalo bi da doznače po 0,5 odsto sredstava koje dobiju na račun.


Povezane vijesti

MMF ne vidi prijetnju globalne finansijske krize zbog rata u Ukrajini

eTrebinje

Orban: Mađarska daje 100 miliona eura pomoći RS-u

eTrebinje

“Nikada ne bih žrtvovao mir” Dodik poručuje da su sve aktivnosti koje Srpska provodi političkog i pravnog karaktera

eTrebinje

Izlazak Srpske iz institucija BiH KORAK KA NEZAVISNOSTI: Šta bi značila odluka NSRS o povlačenju iz OS, SIPA, pravosuđa

eTrebinje

Stiže 300 miliona evra, a podjela nije dogovorena

eTrebinje

Do 15 godina zatvora za nazivanje Republike Srpske genocidnom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više