eTrebinje
Svijet Vijesti

Gdje se najmanje zarađuje novca i najjeftinije živi?

Izvor: Agencije

Fotografija: Ilustracija


Njemački Zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem upoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj, piše Index.

“Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg proračuna za boravak u inostranstvu”, navode iz njemačkog Zavoda za statistiku.

Švajcarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

“Troškovi života bili su najskuplji u Švicarskoj 2021. godine. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su gotovo dvije trećine (-64 posto) niži nego u Njemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u poređenju”, ističu u saopštenju za medije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u njoj je život 36 posto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Osim u Švajcarskoj, troškovi života takođe su bili veći u većini njemačkih susjednih zemalja nego u Njemačkoj. U Danskoj su potrošači morali platiti 28 posto više za kupovinu reprezentativne korpe. U Luksemburgu je nivo cijena bilo veći za 25 posto. U Nizozemskoj je razlika u cijeni prema Njemačkoj bila +7 posto, u Belgiji i Austriji po +5 posto, a u Francuskoj +4 posto.

Poređenjes drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 posto veći na Islandu i 30 posto veći u Norveškoj nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46 posto jeftiniji od onog njemačkog, a u Češkoj 28 posto.

U Hrvatskoj je hljeb samo 1 posto jeftiniji nego u Njemačkoj

Generalno su cijene manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 posto niži u odnosu na Njemačku. Litva i Hrvatska su po 36 posto ispod njemačkog nivoa cijena, Španija13 i Italija 9 posto.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića 8 posto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena hljeba samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 posto, a mliječni proizvodi i jaja 5 posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Njemačkoj.

Cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odjeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 posto.

Za kupovnu moć nisu važne samo cijene, već i visina plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističkog zavoda Evropske unije (Eurostat) i izračunima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzet nivo cijena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Nijemaca, jer iako imaju većinom niže cijene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novaca za kupovinu tih proizvoda.


Povezane vijesti

Kilogram krompira 2,5 KM: Cijene povrća u Srpskoj DRASTIČNO SKOČILE, kupus skuplji čak tri puta

eTrebinje

KAKO SE ŽIVI U DUBAIJU? Gorivo plaćaju oko 40 centi, bagatela je i taksi, ali njihove priče otkrivaju pravu istinu

eTrebinje

Polovnjaci skuplji nego što je realno

eTrebinje

Cijene životnih namirnica rastu preko leđa građana

eTrebinje

Cijene voća obaraju rekord

eTrebinje

Crnogorci zadovoljni posjetom, ali ne i zaradom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više