eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Lokalne zajednice u Srpskoj POVEĆALE DEFICIT, ali i broj zaposlenih: Vlada predlaže manja primanja, Sindikat uprave sprema odgovor

Izvor: Srpska Info

Fotografija: SINDIKAT UPRAVE RS


Tekući deficit jedinica lokalne samouprave u 2020. veći je za 74,6 miliona KM u odnosu na ostvareni tekući deficit u prethodnoj godini, a lična primanja zaposlenih porasla su za ukupno 16,2 miliona KM.

Zbirno, opštine i gradovi su u prošloj godini iskazali deficit od 84,6 miliona KM. Ukupno 41 opština imala je deficit od 97 miliona KM, dok su 23 opštine iskazale suficit u ukupnom iznosu od 12,4 miliona KM, navedeno je u Programu fiskalne konsolidacije RS koji je Vlada uputila na sljedeću sjednicu Narodne skupštine Srpske.

Opštine su prošle godine, u odnosu na 2019, finansijski najviše pale na prihodima od indirektnih poreza (14,5 miliona KM), prihoda od poreza na nepokretnosti (3,8 miliona KM) i na neporeskim prihodima – komunalne naknade, takse i naknade po raznim osnovama (15,5 miliona maraka).

A gdje se trošilo? Na strani rashoda i izdataka značajno povećanje se bilježi na rashodima za lična primanja zaposlenih u iznosu od 16,2 miliona KM.

– Povećanju pomenutih rashoda prethodile su izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave RS, te povećanje broja zaposlenih i uvođenje dva doma zdravlja u trezor jedinica lokalne samouprave. Povećani su i rashodi po osnovu subvencija, grantova i doznaka na ime socijalne zaštite, a osnovni uzrok je saniranje posljedica izazvanih virusom korona – podaci su iz Programa fiskalne konsolidacije.

Imajući u vidu ovakvo stanje, u Programu je predloženo nekoliko mjera za fiskalnu konsolidaciju lokalnih zajednica u Srpskoj, poput pojačane naplate za prijavu nepokretnosti (s obzirom da je porez na nepokretnosti prihod njihovih budžeta), usklađivanje maksimalnog broja zaposlenih sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, te kreditno zaduživanje samo za ekonomski opravdane investicije.

Sve mjere koje Vlada planira da preduzme da bi se ponovo uspostavilo poštovanje fiskalnog pravila sprovodiće se u periodu od 2021. do 2023. godine.

Međutim, dvije predložene mjere su izazvale najviše pažnje: smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama (kroz usklađivanje sa republičkim nivoom), te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum. To je bila crvena lampica za Sindikat uprave RS, koji je juče na svom Predsjedništvu ocijenio da je dio najavljenih mjera u Programu fiskalne konsolidacije za njih neprihvatljiv, jer bi izazvale ozbiljne egzistencijalne probleme za više od 6.500 zaposlenih.

Prema njihovoj računici, ove mjere značile bi umanjenje primanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i za više od 40 odsto, ali i otpuštanje zaposlenih, budući da cijena rada na lokalu ide i do 140, dok je na nivou RS ona 100. Ističu da se na ovaj način krši i zagarantovana autonomija lokalnih zajednica.

– Od Vlade, Narodne skupštine i poslanika tražimo da se ovakve mjere ne razmatraju sve dok reprezentativni sindikat i resorno ministarstvo ne obave konsultacije i razgovore na ovu temu. Razlog leži u činjenici što je pitanje cijene rada za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u isključivoj nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave čiji su potpisnici Sindikat uprave RS i Ministarstva uprave i lokalne samouprave – saopštio je sindikat čiji je predsjednik Božo Marić.

Predsjednik Fiskalnog savjeta RS, Milenko Krajišnik, za sada ne odgovara na naše telefonske pozive.


Povezane vijesti

Vlada RS predložila povećanje plata za 100 KM u javnom sektoru

eTrebinje

Vlada RS: Za ugrožene po 25 kg brašna i dva litra ulja

eTrebinje

Marić: Od 1. avgusta povećanje plata od 100 KM

eTrebinje

Vlada po hitnom postupku povećava limit IRB kredita

eTrebinje

Više od 10 miliona KM za podsticaje za povećanje plata radnika u RS

eTrebinje

Vlada RS utvrdila postupak dodjele turističkih vaučera

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više