eTrebinje
Najnovije Trebinje

Zašto su mnogi u Hercegovini odustali od uzgoja smilja? (VIDEO)

Izvor: RTRS

Fotografija: Ilustracija


Kultivisana su zapuštena polja, savremenim mašinama hercegovački kamenjar je postajao obradiva površina, a poljoprivredi su se vratili mnogi čiji su preci stoljećima živjeli na zemlji i od zemlje.

I upravo tu počinje problem u neskladu između kvaliteta i kvantiteta. Neuređeno tržište, pad cijena, nepoštivanje struke, izgradnja destilerija mimo standarda i ubrzo je dovela do sloma proizvodnje smilja u Hercegovini.

BiH je 2013. godine izvezla ulja smilja u vrijednosti od dva miliona konvertibilnih maraka, a bilo je zasađeno 40 hektara.

Ubrzo otkupna cijena smilja je pala na 1.30 konvertibilnih maraka zbog zasićenja tržišta, a da bi proizvodnja bila isplativa potrebna je otkupna cijena između 2 i 2.50 konvertibilnih maraka. 2020. godine cijena ulja je pala pa je bilo oko 10.000 litara ulja u zalihama koje čekalo izvoz.


Povezane vijesti

Hercegovina bez ministra i u ovoj Vladi RS

eTrebinje

Sve više droge na ulicama Hercegovine (VIDEO)

eTrebinje

Višković o investicijama: „Došao je trenutak da počne da se rješava putna infrastruktura u Hercegovini“

eTrebinje

Ko su poslanici iz Hercegovine?

eTrebinje

Pršut najbolja hercegovačka delicija

eTrebinje

U Hercegovini pravo glasa ima 65.000 stanovnika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više