eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Zelenović: Garantujemo da neće doći do smanjenja plata

Izvor: CAPITAL: S. Šurlan

Fotografija: CAPITAL


Garantujemo da neće doći do smanjenja plata radnika u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, to je samo jedna od preporučenih mjera u Programu fiskalne konsolidacije, rekao je predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS Branko Zelenović nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu finansija RS.

Zelenović je istakao da neće biti smanjenja plata u lokalnim zajedicama, ali da se Sindikat slaže sa stavom Vlade RS da treba da dođe do ušteda, ali ne na platama.

„To je bila jedna od preporuka u Programu fiskalne kondolidacije koji je upućen Narodnoj skupštini, ali ponavljam da neće doći do smanjenja broja radnika, a ni plata“, kazao je Zelenović.

Na pitanje da li to znači da će Ministartsvo mijenjati Program, on je rekao da ne znači i da je to samo jedna od preporučenih mjera, te da je to zadnja mjera i da vjeruje da do njene primjene neće doću.

„Svi mi garantujemo da neće doći do smanjenja i svi ćemo raditi na povećanju. Sindikat ne može da dozvoli smanjenje, ima radnika koji rade za 500, 600 KM, a potrošačka korpa je sve skuplja i mora se raditi na povećanju plata“, istakao je on.

Dodao je da Savez sindikata radi i na povećanju plata u privatnom sektoru kroz izmjene zakona kako bi se zaštitio radnik i da bude određena cijena rada kako bi se plate povećale i radnicima u privatnom sektoru.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

Nakon naše objave da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije.

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila.

Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.


Povezane vijesti

“Očekujemo povećanje majskih plata za 10 odsto” Mišićeva poručila poslodavcima da ne tjeraju radnike iz Srpske

eTrebinje

Sindikat IAT – Podrška dogovoru Draškovića i Viškovića

eTrebinje

Sindikat Sl IAT: Budućnost vidimo isključivo s Rodoljubom Draškovićem

eTrebinje

Sindikat: Sraman dogovor Vlade i poslodavaca o povećanju plata

eTrebinje

“Gdje je SNSD na vlasti može biti samo povećanja” – Dodik poručio da nema smanjenja plata u jedinicama lokalne samouprave

eTrebinje

Oko 500 radnika ERS-a dolazi na proteste u Trebinje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više