eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Autohtonoj rasi prijeti izumiranje

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Glas Srpske


Gatačkom govedu koje predstavlja simbol Gacka i bogatstvo Republike Srpske prijeti izumiranje, zbog čega ulažu maksimalne napore da bi sačuvali tu autohtonu rasu, od koje i danas žive brojna hercegovačka domaćinstva.

U misiju očuvanja specifične rase goveda uključili su se i lokalni i republički nivo, realizujući projekat geno tipizacije i zaštite gatačkog goveda, koje zaokuplja pažnju prolaznika koje put nanese kroz ovu opštinu, s obzirom na to da se od svih ostalih razlikuje svojim izgledom, piše današnji Glas Srpske. Inženjer poljoprivrede Dušan Andrijašević iz Zemljoradničke zadruge Gacko kaže je da je gatačko govedo najviše zastupljeno u Gacku, već 130 godina, ali da ga ima i u okolnim opštinama, Bileći, Nevesinju, Ljubinju i u jednom dijelu Kalinovika.

Ispričao je da je gatačko govedo nastalo u doba Austro-ugarske, koja je došavši na prostor širokog Gatačkog polja za potrebe vojske tražila veće količine mlijeka i mesa.

„Tada je došlo do ukrštanja domaće krave buše sa austrijskim rasama goveda i dobijena je nova oplemenjena rasa. Stvoreno je gatačko govedo, koje je sve do danas opstalo u ovim krajevima“, priča Andrijašević.

Naglašava da se kroz projekat koji realizuje Institut za genetičke resurse na čelu sa profesoricom Jelenom Nikitović, u saradnji sa Zadrugom i uz podršku opštine Gacko, nastoji utvrditi koliko je ostalo grla autohtone rase gatačkog goveda.

„Riječ je o veoma izdržljivoj rasi, koja obitava na nadmorskoj visini koja premašuje 900 metara, karakteristične je sive boje i predstavlja statusni simbol naše opštine. Krave su mase od 470 do 500 kilograma, visine grebena 125 centimetara i dužine trupa oko 150 centimetara. Težina novo oteljene teladi je oko 34 kilograma“, ispričao je Andrijašević i naglasio da je jedna od karakteristika i veliki procenat mliječne masti, koji ponekad premašuje i šest procenata.

Naglašava da se kroz projekat koji realizuje Institut za genetičke resurse na čelu sa profesoricom Jelenom Nikitović, u saradnji sa Zadrugom i uz podršku opštine Gacko, nastoji utvrditi koliko je ostalo grla autohtone rase gatačkog goveda.


Povezane vijesti

Gačani izigrani: Umjesto zgrade za mlade bračne parove, Opština sufinansira m2 sa 150 KM

eTrebinje

Zapošljavanje u Upravi posvađalo načelnika i većinu u Gacku

eTrebinje

Gacko: Olujno nevrijeme izazvalo veliku štetu

eTrebinje

U velikom požaru kod Gacka stradale krave

eTrebinje

Obilježeno 80 godina od velikog zločina kod Gacka

eTrebinje

RiTE „Gacko“ mora platiti Dukiću devet miliona maraka odštete

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više