eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

“Dojče Telekom” u Banjoj Luci traži 2.000 radnika

Izvor: CAPITAL

Fotografija: Ilustracija

Editorial use only in direct correlation with Deutsche Telekom AG. / Nur zur redaktionellen Verwendung im direkten Zusammenhang mit Diensten der Deutschen Telekom AG

Grupa od 14 direktora “Dojče Telekoma”, jednog od najvećih telekomunikacionih operatera u svijetu boravila je nekoliko dana u Banjaluci, u kojoj pokušava da pronađe 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj, saznaje portal CAPITAL.

Za vrijeme svog boravka oni su održali na desetine sastanaka sa domaćim preduzećima čiji bi radnici već naredne godine mogli da rade na jednom od najvećih projekata u istoriji Evrope.

Naime, Nijemci imaju plan da do 2030. godine 30 miliona domaćinstava i preduzeća poveže na širokopojasni internet.

Međutim, kapaciteti Njemačkog tržišta radne snage nisu dovoljni za tako obiman posao, pa su prinuđeni tražiti partnere van zemlje.

Zapadni Balkan se tu nameće kao jedno od rješenja, s obzirom da radnici i kompanije sa tog prostora dobro kotiraju u Njemačkoj.

Razlog zašto je baš Banjaluka izabrana za bazu iz kojeg će se krenulo u potragu se može naći u tome što je jedan od potpredsjednika “Dojče Telekoma” Borislav Tadić, rođen i odrastao u ovom gradu.

U razgovoru za CAPITAL on kaže kako je za njihov projekat potrebno na stotine stručnjaka u domenu projektovanja, dokumentacije, IT planiranja, razvoja softvera, ali i najjednostavnijih građevinskih radova.

Praktično, mi tražimo partnere. Njemačko tržište je jako zasićeno i jako je malo stručnjaka tog profila koji bi to radili za prihvatljivu cijenu. Važno je napomenuti da mi “ne krademo” radnike već želimo da ih angažujemo za vrijeme trajanja projekta. Znači, “Dojče Telekom” neće direktno zapošljavati jer smo svjesni da će se projekat jednog dana završiti i onda bi se postavilo pitanje šta onda da radimo sa tim personalom”, kaže Tadić.

Dodaje kako domaća privreda ne treba da brine, jer “Dojče Telekom” nema namjeru da joj konkuriše na bilo koji način, već suprotno, da ljudima omogući dobru zaradu, a kompanijama profit i reference.

Smatramo kako zajedničkim pristupom kompanije mogu da nam pomognu, ostvare samoodrživi rast i diversifikuju svoj portfolio koji ne bi bio vezan samo za tržište Zapadnog Balkana već za tržište Zapadne Evrope, gdje smo mi prisutni”, otkriva Tadić koji je prošle sedmice bio jedan od predavača na konferenciji “Ddays” u Tesliću.

Dodaje kako je dobio pozitivne signale sa nekoliko nivoa vlasti kada je ova ideja u pitanju, te da bi njena realizacija mogla da počne naredne godine.

Dogovoreni su pojedini pilot projekti i ako se naše kompanije pokažu dovoljno ozbiljne, a na šta ja iskreno nemam uticaj, onda bi u početkom iduće godine krenulo u postepenu realizaciju”, zaključio je Tadić.


Povezane vijesti

Na defileu za Dan Republike 2.800 ljudi

eTrebinje

SNSD će tražiti da svi penzioneri dobiju po 100 KM

eTrebinje

U gradovima se pogoršava kvalitet vazduha, OVA TRI SU NAJGORA u Srpskoj, a posljedice po zdravlje mogu da budu ozbiljne

eTrebinje

“Stan na dan” u Banjaluci i do 200 maraka

eTrebinje

Orban u subotu u Banjaluci

eTrebinje

Opozicija iznijela zahtjeve vlasti Republike Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više