eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Ne smije biti veća od 1,54 KM: Vlada RS zakonom reguliše visinu bankarskih naknada

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Vlada RS danas je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu kojim se po prvi put definiše koliko banke mogu da naplaćuju usluge klijentima.

Jednu od osnovnih novina u pružanju i korišćenju usluga platnog prometa za učesnike – fizička lica predstavljaju i odredbe ovog zakona o platnom računu sa osnovnim uslugama (osnovni platni račun). Osnovni platni račun predstavlja platni račun koji nudi osnovne platne usluge i koristi za izvršavanje platnih transakcija u konvertibilnim markama (obuhvata minimalne platne usluge). Zakonom je predviđeno da ovlašćene organizacije pružaju usluge vezano za osnovni platni račun besplatno ili uz razumnu naknadu koja ne može biti veća od 0,15 odsto prosječne neto plate – navodi se u saopštenju Vlade RS.

To znači da maksimalna naknada za osnovni platni račun moći da bude 1,54 KM, ako se uzme u obzir posljednja prosječna plata. U praksi to znači i da će svaka banka morati da smanji naknade jer je trenutno najniža u jednoj komercijalnoj banci 1,80 KM, na mjesečnom nivou.

Naknade koje banke naplaćuju građanima su generalno visoke i cijene su “tržišne i uslovljenje makroekonomskim uslovima u poslovanju”.

Cilj izmjena i dopuna Zakona su: utvrđivanje dodatnih standarda transparentnosti pružanja usluga platnog prometa, veće finansijske inkluzije fizičkih lica putem instituta osnovnog platnog računa, te otklanjanja nedostataka važećih normi zakona, uočenih njegovom primjenom.

Zakon propisuje način, sadržaj i oblik informativnog dokumenta o naknadama, koji će obuhvatiti najčešće korišćene platne usluge u Republici Srpskoj. Poboljšanjem transparentnosti i uporedivosti naknada, fizičkim licima će biti omogućeno bolje razumijevanje naknada vezanih za platni račun.

Takođe, uvodi se standardizacija pojmova platnih usluga, kao i obaveza njihovog korišćenja, od ovlašćene organizacije, čime bi se fizičkom licu dodatno olakšalo upoređivanje ponuda pojedinih ovlašćenih organizacija.

Predloženim zakonom, se uspostavljaju registri sefova fizičkih i pravnih lica, kao elektronske baze podataka o ovim bankarskim uslugama. Uspostavljanje i vođenje zakonom bi bilo povjereno Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka.

Takođe, s obzirom na ranije iskazanu opredijeljenost i potrebu zaštite povjerilaca u postupcima prinudnog namirenja njihovih potraživanja od dužnika, predložene korekcije uočenih nedostataka važećih odredaba Zakona o unutrašnjem platnom prometu trebalo bi da otklone smetnje efikasnoj naplati potraživanja od dužnika fizičkih lica.


Povezane vijesti

Podizanje novca sa bankomata banke naplaćuju i preko 20 KM!

eTrebinje

Mjere bezbjednosti u Srpskoj na najvišem nivou; SAJ ispred Vlade

eTrebinje

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

eTrebinje

Vlada Republike Srpske kreće u interventnu nabavku pšenice, ulja, riže, nafte…

eTrebinje

Pala Vlada CG, vatromet u više gradova; DPS: Dali smo ključan doprinos; “Abazović da bude premijer”

eTrebinje

Američke kamate tresu i Balkan

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više