eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju: NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske

Izvor: Srpska Info

Fotografija: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela.

Zakonskim odredbama je propisano da je osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske neophodno radi zaštite i promocije zdravlja obezbjeđivanjem kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini i uspostavljanja funkcionalnog, koordinisanog i jedinstvenog regulacionog sistema lijekova i medicinskih sredstava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke vladajuće većine u kojima se navodi da je, na osnovu izvršene analize kiseonika koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u Srpskoj koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom.

– Ovim se potvrđuje da su pacijenti u Republici Srpskoj liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici – ističe se u zaključcima.

Zaključci se odnose na stanje u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Narodna skupština, polazeći od činjenice da su zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i zdravstvena djelatnost od opšteg interesa, a uzimajući u obzir zahtjeve javnih zdravstvenih ustanova za obezbjeđivanje kiseonika za liječenje pacijenata, zaključuje da je i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova, evidentno da je snabdjevanje za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom dovedeno u pitanje, što ugrožava život i zdravlje građana.

Zaključuje se da institucije u BiH, prevashodno Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba da u fokus rada stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema nastalih u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje da se ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Srbiju, na način kako je to propisano zaključkom Vlade ove zemlje od 10. jula 2020. godine.

Narodna skupština Republike Srpske zaključuje da je, s ciljem obezbjeđivanja kontinuiteta snabdijevanja kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek zdravstvenih ustanova, i potrebom za rješavanja administrativnih procedura u vezi sa proizvodnjom i prometom na veliko lijekova, te uzimajući u obzir izvještaje o ispitivanju kiseonika uzorkovanog iz zdravstvenih ustanova izdatih od akreditovane laboratorije, potrebno privremeno nastaviti snabdijevanje kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, koju zdravstvene ustanove i dobavljači već primjenjuju.

Zadužuje se Vlada Republike Srpske da propiše mjere kojima se obezbjeđuje snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije.

Zaključke su potpisali šefovi poslaničkih klubova SNSD, Demosa, SP, Ujedinjene Srpske, NPS i poslanička grupa NDP.

Ove akte podržala su 43 poslanika, dok su dva bila protiv.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je posebnu skupštinsku sjednicu.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.


Povezane vijesti

“Povećanje plate od 20 KM JE MIZERNO” Sindikalci nezadovoljni dogovorom Vlade i poslodavaca

eTrebinje

Gdje se isključujemo iz kružnog toka i kolika je kazna za nasilničku vožnju

eTrebinje

Bojkot opozicije u NS RS, pao Dodikov veto

eTrebinje

Tehničar ubijao pacijente ubrizgavanjem vazduha, prijeti mu smrtna kazna

eTrebinje

Bolnica Trebinje: Čistoća uzorkovanog kiseonika 99,8 odsto

eTrebinje

Đajić: Novi dobavljač kiseonika daleko skuplji od prethodnog

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više