eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Radnici traže topli obrok i regres ili idu u proteste

Izvor: BN TV

Fotografija: BN TV


Na inicijativu Sindikata uprave Republike Srpske, u Banjaluci je održan sastanak, budžetskih i fondovskih sindikata na kojem je usaglašeno da je neophodno radnicima vratiti pravo na naknade toplog obroka i regresa.

Preko 55.000 radnika u javnom sektoru Republike Srpske traži pravo na isplatu toplog obroka i regresa. Radnici su uskraćeni za preko milijardu maraka neisplaćenih naknada.

Sindikat uprave u maju je pokrenuo zahtjev za usklađuvanje Zakona o platama sa sistemskim Zakonom o radu kako bi se za ove radnike vratilo pravo na naknade.

„Sad trenutno imamo devet budžetskih i fondovskih sindikata koji predstavljaju peko 45.000 radnika koji jasno i glasno od Vlade Republike Srpske traže da se ispravi nepravda i zaustavi diskriminacija prema zaposlenima u javno sektoru, a to znači da se vrati pravo naknade na topli obrok i regres kao što to pravo imaju i ostali radnici u Republici Srpskoj,“ poručuju iz Sindikata Uprave.

Ukoliko ne uspiju pregovori sa Vladom, iz Sindikata uprave navode da će uputiti interpelaciju Narodnoj skupštini, da se, kako navode, vidi da li su poslanici uz građane i radnike Republike Srpske ili brinu samo o ličnim privilegijama. Ukoliko se poslanici ne prihvate raspakivanje zakona, sindikati će organizovati proteste.

„Tolike godine ugnjetavaju radnike i uzimaju im topli obrok i regres pod izgovorom da je uračunat u platu, što nije tačno, a da odrežđeni broj radnika i službi imaju topli obrok i regres koji se iskazuje u plati,“ navodi Miodrag Femić, predsjednikStrukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Topli obrok i regres moraju naći svoje mjesto u  Zakonu o platama, ali ne na štetu postojećeg koeficijenta, poručuju iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

„Ako se ne uradi ništa, odgovorno tvrdim da deset posto medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj imaju spremno i njemački jezik i našli su svoje poslodavce, kad sve ovo prođe imaćemo jedan strašan odliv zdravstvenog kadra u zemlje zapadne Evrope“, tvrdi Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Iz sindikata navode da će imati podršku Evropske Unije u rješavanju ugrožavanja ljudskih prava. Tvrde da su plate u Republici Srpskoj najmanje u regionu.


Povezane vijesti

„U januaru procentualno najveći rast penzija od 13 do 15 odsto“

eTrebinje

Evo za koliko će biti uvećane penzije početkom godine u Srpskoj

eTrebinje

Penzioneri traže povećanje penzija za 15 odsto od 1. januara naredne godine

eTrebinje

Dodik: Od januara veće penzije

eTrebinje

Nemačka očajnički traži radnike

eTrebinje

Manjak radne snage: Srpska “uvozi” radnike iz Nepala, Indije i Bangladeša

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više