eTrebinje
Region Vijesti

Skinuta oznaka tajnosti: Čeka se na podatke o kontroverznom crnogorskom projektu

Izvor: b92

Fotografija: Ilustracija


Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić skinuo je oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman za kredit za izgradnju deonice auto-puta.

Radi se o deonici Smokovac-Mateševo, a ministar je odobrio Akciji za socijalnu pravdu (ASP) kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim ugovornim aranžmanon, saopštila je Ines Mrdović iz ASP.

Time je, kako kaže Mrdović, ministar Spajić ispunio javno obećanje da će oznaku tajnosti skinuti kada njegov resor sa bankama uspije da prevaziđe ugovorna ograničenja, prenosi RTCG.

Ona je kazala da pozdravlja takav proaktivni pristup ministra finansija, koji je, kako je ocenila, u javnom interesu.

 

“Ovo posebno što je, nakon ranije objave dokumentacije o poslednjoj bond emisiji, kao i kontinuiranih informacija o potrošnji novca iz državne kase, uključujući objavu u čitljivom formatu, za manje od godinu dana u proaktivnosti objave podataka Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) učinjeno više, nego za čitav period od proglašenja nezavisnosti. Sa takvom praksom je potrebno nastaviti”, smatra Mrdović.

Pojašnjaca da se hedžing aranžman tiče zaštite javnih finansija od valutnog rizika, jer je kredit za finansiranje auto-puta Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mateševo, ugovoren u američkim dolarima.

“Spajić je ranije saopštio da je prilikom otplate prve rate kineskog kredita ušteđeno nepunih četiri miliona, te da bi na godišnjem nivou ušteda zbog ugovorenog hedžinga mogla biti oko osam miliona eura”, kazala je ona.

 

ASP će, kako je najavila, u narednim danima objaviti neke od podataka iz hedžing aranžmana, a nakon što analizira dobijene informacije.

“Na kraju, ASP ponavlja svoj više puta izneti stav da građani Crne Gore imaju potpuno pravo da znaju sve podatke o javnim finansijama, a naročito o kontroverznom projektu auto-puta, koji je finansije zemlje duboko ‘gurnuo u minus’ i zadužio niz budućih generacija, iako je više nego upitna njegova ekonomska održivost i opravdanost”, rekla je Mrdović.


Povezane vijesti

Po 100 evra pomoći penzionerima sa minimalnom penzijom

eTrebinje

Nove mjere u Crnoj Gori: Kovid potvrda obavezna za vjerske objekte, pozorišta, bioskope, teretane i igraonice

eTrebinje

Nove mere u Crnoj Gori od 1. decembra

eTrebinje

Crnogorci pronašli naftu

eTrebinje

Nove mjere u Crnoj Gori: Bez proslava, zatvaraju se klubovi

eTrebinje

Oštrije mjere u Crnoj Gori od ponedjeljka

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više