eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Sve oko nas je POSKUPILO: Šta kaže statistika o divljanju cijena, a šta građani

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija

trebinjska-pijaca

Cijene hrane i goriva bukvalno divljaju posljednjih mjeseci; kilogram krompira i kupusa poskupio je čak trostruko, a statistika kaže da je najviše poskupio prevoz u Srpskoj.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, za godinu dana skočile su za prosječno 2,6 odsto, podaci su Republičkog Zavoda za satistiku.

Zbog viših cijena goriva od čak 16,7 odsto, prevoz je poskupio za 9,2 odsto. Litar goriva je za godinu dana sa 1,73 marke porastao na 2,13 KM.

Ulje je poskupilo za 23 odsto, sa 2,16 KM na sadašnjih 2,98 maraka. Za povrće trebamo izdvojiti 14,6 odsto novca više.

U ovo doba prošle godine kilogram krompira koštao je 0,7 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće 1,5-2, a glamočki ide i do 2,5 KM. Vrećica kupusa od desetak kilograma košta od 12 do 16 maraka, a lani se mogla kupiti za četiri KM.

Novine i časopisi skuplji su za skoro 11 odsto.

– Dječiji časopis koji redovno kupujemo prije je koštao 2,4 marke, a sada iznosi 3,60 KM – govori jedan roditelj.

Namještaj i pokućstvo imaju godišnji rast od 1,7 odsto.

– Izabrala sam nekoliko lustera u jednoj radnji, a kada sam poslije dva dana došla da ih kupim, cijene su narasle od 10 do čak 30 maraka po komadu – kaže šokirana Banjalučanka.

Za nevjerovati u ovakvoj situaciji, ali pojedini artikli su u proteklom periodu sniženi. Zbog sezonskih sniženja, najveći pad zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća za 7,8 odsto.

Prosječna plata isplaćena u septembru ove godine iznosila je 1.026 KM. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna plata u septembru prošle godine bila je 965 maraka.


Povezane vijesti

Nakon radovanja hladan tuš: Dizel u Srpskoj od jutros jeftiniji, a evo kad će nas pogoditi novo poskupljenje

eTrebinje

5 namirnica koje uništavaju bubrege, a da i nismo svjesni toga

eTrebinje

Do vikenda će svi podići cijene: Evo koliko će koštati litar goriva na pumpama u Srpskoj

eTrebinje

Hrana koju jedu kardiolozi: “Jača srce, mozak i imunitet”

eTrebinje

Novi udar na džepove građana: U Trebinju poskupljuje voda?

eTrebinje

Za marku niža cijena nego u junu: Gorivo značajno pojeftinilo širom BiH

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više