eTrebinje
Najnovije Trebinje

U porastu broj oboljelih od karcinoma: Uskoro vrijedna donacija udruženja SAMA

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U Hercegovini je, kao i u svijetu, posljednjih godina prisutan trend porasta broja oboljelih od svih vrsta karcinoma.

S obzirom na to da je oktobar Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke doktor Mirko Kolak, onkolog i šef Službe za onkologiju Bolnice Trebinje rekao je, za Radio Trebinje, da je posljednjih desetak godina, primjetan porast broja oboljelih od karcinoma na području Hercegovine za čak trećinu.

„U ovoj godini od karcinoma dojke oboljela  je 21 žena, nažalost sedam žena je imalo metastaze na početku liječenja. Najmlađa sugrađanka  oboljela od ove bolesti je 1990.godište, a najstarija 1939. i ono što možemo primijetiti jeste da su sve metastaze otkrivene u starijem životnom dobu. U 2020.godini ukupno smo imali 25 naših sugrađanki koje su oboljele od karcinoma dojke“, kazao je dr Kolak.

Doktorica Ljubica Miljanović, takođe onkolog u Bolnici Trebinje, istakla je kako je to sve posljedica NATO bombardovanja s osiromašenim uranijumom.

„Podatke možete vidjeti na društvenim mrežama kod prof. Dane Grujičić koja raspolaže sa stručnim i egzaktnim podacima, koji nisu izmišljeni nego su verifikovani preko Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije“, rekla je dr Miljanović.

Ovog vikenda održan je prvi, najveći skup onkologa u Trebinju, kome su prisustvovali priznati stručnjaci iz cijelog regiona.

„Organizatori ovog skupa su Udruženje onkologa Republike Srpske i Udruženja medikalnih onkologa Republike Srbije, a učestvovali su stručnjaci iz svih zemalja regiona. Bilo je 80 učesniika na kongresu koji je trajao tri dana, gdje smo razmijenili informacije i vidjeli šta su naši dometi u onkologiji i u čemu se mi razlikujemo u odnosu na napredni svijet. Ono što možemo reći da je trend liječenja u onkologiji i najveći napredak jeste imunoterapija. Nažalost, u našim uslovima imunoterapija je još uvijek ograničena i nemamo dovoljan broj pacijenata koji na godišnjem nivou prime ovu terapiju. Mi imamo samo dva lijeka koja su registrovana u RS  i BiH, ali za ograničen broj pacijenata jer nema dovoljno sredstava od Fonda zdravstvenog osiguranja. Postoje programi donacije velikih farmaceutskih kuća, na kojima smo mi učestvovali i uspjeli obezbijediti našim pacijentima da budu liječeni lijekovima koji nisu dostupni čak ni u Evropi, već samo u SAD-u“, kazao je Kolak.

Ljubica Miljanović je rekla da na nivou Republike Srpske svega 20 pacijenata godišnje dobije mogućnost da primi taj lijek.

„Nama doktorima je jako nezgodno kada od velikog broja pacijenata, moramo izabrati tih 20 koji će primiti terapiju. Mi apelujemo na Fond zdravstvenog osiguranja da poveća sredstva koja se izdvajaju za ovu terapiju“, dodala je dr Miljanović.

U posjeti trebinjskoj bolnici, prije par dana, bili su  članovi Srpsko-američkog medicinskog udruženja, koji su se sastali sa rukovodstvom Bolnice i obilaskom Odjeljenja za onkologiju utvrdili najveće nedostatke i upoznali se s potrebama medicinskog osoblja, te obećali donaciju u narednom periodu.

Dr Kolak je istakao da je ova donacija od izuzetnog značaja. Trenutno su uslovi rada  neadekvatni i neuslovni. Dodao  je da je prije dvije godine pokrenuta inicijativa za izgradnju novog odjeljenja onkologije, ali je virus korona prekinuo planirane aktivnosti.

„Nije bilo mogućnosti da se gradi novo odjeljenje zbog velikih troškova. Došli smo na ideju da se uradi zamjena prostora Doma zdravlja i Bolnice. Mi bismo prešli u prostor stomatologije, koja zauzima centralni dio bolnice, taj prostor bi se rekonstruisao i prilagodio za onkologiju, a da stomatologija koja je ambulantna djelatnost pređe u naše sadašnje prostorije. Međutim, to pitanje još uvijek nije riješeno“, kazao je dr Mirko Kolak.

On je dodao da su pacijenti tokom pandemije virusa korona, značajno limitirani u dostupnosti zdrvstvene zaštite.

„Pacijenti nisu imali prekid kontinuiteta liječenja, jer je Služba za onkologiju radila sve vrijeme i primali su nesmetano terapiju, ali je problem predstavljala dijagnostika, koja im nije bila dostupna na vrijeme. Onkološki pacijenti su jedni od najugroženijih i smrtnost u toj grupi je daleko veća nego u opštoj populaciji. Od 77 onkoloških pacijenata u Hercegovini koji su oboljeli od kovida, njih 21 je preminulo. Ovim putem apelujem na sve onkološke pacijente da se vakcinišu. Nema kontraindikacija u smislu primjene specifične onkološke terapije i vakcinacije, jedino kod onih  pacijenata koji se liječe od akutnih leukemija i primaju visokodoznu terapiju, njima se ne preporučuje da primaju vakcinu“, kazao je dr Kolak.

Doktorica Miljanović i doktor Kolak su istakli kako naša država još uvijek nema skrining program za karcinom, odnosno preventivni program ranog otkrivanja karcinoma, te su poručili svim sugrađankama i sugrađanima da postupaju savjesno i idu na redovne kontrolne preglede.

 


Povezane vijesti

Za aerodrom u Trebinju neophodna saglasnost Savjeta ministara BiH

eTrebinje

U Trebinju izgorio automobil policijskog inspektora, oštećeno još jedno vozilo

eTrebinje

Trebinjska firma na Sajmu prehrambene industrije u Kelnu

eTrebinje

Investiciono razvojna banka od danas i u Trebinju – Otvorena poslovnica u centru grada

eTrebinje

Trebinje na prestižnom turističkom takmičenju “Top 100 destinacija”

eTrebinje

Brnabićeva o navodima da Srbija gradi vojni aerodrom u Trebinju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više