eTrebinje
Magazin

Kako da budete produktivniji na poslu

Izvor: eTrebinje

Fotografija: pixels.com


Poslovni uspjeh je većini prilično važan – nekome radi ličnog zadovoljstva, nekome radi boljeg finansijskog imetka. Kako bilo, ponekad nije lako postići željene rezultate, a da pri tome vaše zdravlje, kao i odnosi prema sebi i drugima – ne ispaštaju.

U daljem tekstu smo za vas pripremili nekoliko korisnih savjeta koji će vam omogućiti da vam budući radni zadaci padnu lakše, kao i par tehnika kojima ćete se zauvijek osloboditi navike prokrastinacije.

Zašto je važno da obezbijedite sebi udobno okruženje

Na radnom mjestu najvjerovatnije provodite veliki dio dana. S toga je logično predpostaviti da bi svako poželio udoban i estetski lijep prostor. Međutim, ti uslovi nisu stvar koja je zanemarljiva ni kada je riječ o uslovima za kvalitetan i efikasan rad.

Udoban prostor za kancelarijske radnike je preduslov za njihovu produktivnost. Višečasovno sjedenje čovjeku nije prirodno. Zato neudoban položaj tijela može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme i znatno brže umaranje na samom poslu.

Uredski nameštaj zaposlenima treba da obezbijedi što veći komfor, a sama kancelarija dovoljnu prostanost. Radnici tada mogu da zauzmu idealni položaj za rad koji će biti u skladu sa njihovom individualnom fizionomijom tijela.

Ulaganje u uređenje enterijera kancelarije ima višestruke pozitivne efekte. Funkcionalno opremljena kancelarija će za radnike biti prijatno radno mjesto, a dodatni benefiti po samu kompaniju podrazumijevaju da će kancelarija koja izgleda moderno impresionirati klijente i odavati im utisak uspješnog poslovanja.

Kako izbjeći prokrastinaciju i “preuzeti” kontrolu nad vremenom

Prokrastinacija ili bezrazložno odlaganje obaveza, je jedan od glavnih neprijatelja efikasnosti – kako na poslu, tako i u bilo kom drugom aspektu života – to jest generalnom poštovanju ličnog i tuđeg vremena.

Ona može biti ozbiljan problem “visoke cijene”, ako se odnosi na više sfera života i ako je riječ o gotovo hroničnom odlaganju. Odlaganje može sabotirati vaš lični razvoj, poslovni napredak, kao i odnos sa drugim ljudima.

Ukoliko ste osoba koja je “po prirodi” sklona prokrastinaciji, budite bez brige – rješivo je. U pitanju je obrazac ponašanja koji je najvažnije osvijestiti, a onda i prihvatiti da zapravo ne morate biti motivisani u datom trenutku da biste se posvijetili nekoj obavezi.

Istina je da je za promjenu ove navike potrebno da posvećeno radite na svom odnosu prema vremenu. To se, prije svega, postiže postavljanjem ciljeva – dnevnih, nedjeljnih, mjesečnih, itd.

Ako ste odlučni da poradite na sebi i svojoj sklonosti ka odlagonju, najbolje je da planer postane vaš vjerni saveznik – bilo u digitalnoj formi ili staromodno – u formi sveske ili rokovnika.

Takođe, imajte u vidu da postoje i mnogobrojne tehnike koje će vam pomoći da se bolje fokusirate na posao koji biste inače odložili. U daljem tekstu pronađite nešto više o tome.

Foto: pixels.com

Trikovi za bolje upravljanje vremenom – savjeti i pouzdane tehnike

U savremenom svijetu je produktivnost nužna kako ne biste propuštali aktivnosti u kojima uživate. Kako je prokrastinacija čest problem, mnogi su pokušali da “prevare” sopstveni sistem navika. Tako smo došli do nekoliko savjeta koji su se pokazali kao najbolji lijek.

#1 Olakšajte sebi zadatak – rad bez moguće distrakcije

Najprije, uklonite sve “smetnje” u vašem okruženju. Iako je idealno da ste u stanju da se oduprete težnji da vam pažnja “odluta”, za početak jednostavnim uklanjanjem mogućih distrakcija iz vidnog kruga, sprečite da do težnje uopšte dođe.

To može biti telefon ili neki drugi ekran na kojem ne radite u tom trenutku ili bilo šta drugo što vam “odvlači” pažnju sa predmeta rada. Ukoliko se radi o mobilnom telefonu, što je najčešći slučaj – onemogućite rad određenih aplikacija koje služe za zabavu, tokom radnog vremena.

#2 “Pojedi tu žabu!” – organizacija dana po prioritetima

“Pojedi tu žabu” je čuvena metafora koja za bolju produktivnost tokom dana predlaže da najteži zadatak – koji najmanje želite da radite, uradite na početku radnog vremena.

Kada uradite prvi i najteži zadatak koji je pred vama – za svaki naredni ćete osjećati veću poletnost. Potom, kako vaša energija bude prirodno opadala tokom dana, pred vama će biti niz zadataka u kojima vas nešto manje koncentracije i ne ometa pretjerano.

Da li je redovan san presudan za produktivnost na poslu?

Sigurno vam se dogodilo da ste barem nekada pomislili: “Samo kad bi dan trajao par sati duže!” Nerijetko se dešava da usljed mnogobrojnih obaveza koje žele da ispune u toku dana – od vremena namijenjenog za spavanje “ukradu” par sati, uprkos ranom ustajanju.

Jasno vam je da je pitanje iz ovog naslova pomalo retoričko. Nedovoljno sna i umor se manifestuju manjom sposobnosti da se koncentrišete i pamtite, kao i vašom energijom i budnosti tokom dana uopšte.

Samim tim – kvalitetan i redovan san je jedan od najvažnijih preduslova za produktivan dan na vašem radnom mjestu. Takođe, dovoljno sna podstiče kreativnost, te ćete biti značajno snalažljiviji u pronalaženju efikasnih rješenja za probleme koji su pred vama.

Ako se pitate koliko je sna zaista potrebno, odgovor je od sedam do devet sati za odrasle osobe. Zato ne dozvolite sebi da zaboravite da produktivnost ne leži u tome da imate više vremena tokom dana na uštrb vremena za san – već da dobro iskoristite čitavih 16 do 18 sati koliko vam preostaje za sve što želite.

Neprestano održavanje fokusiranosti i posvećivanje poslu nije lako, pa ne budite strogi prema sebi. U redu je nekada imati i dan kada ćete ga mahom provesti ušuškani gledajući omiljenu seriju. Ono što je važno je da ste aktivno prisutni u svom trenutku i da uživate u cjelokupnom procesu praćenja lične produktivnosti i uspjeha.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom motivisali da obratite više pažnje na pametno korišćenje vremena, a onda primijenite naše praktične savjete o uvođenju navika koje će biti dobre po vaše opšte zdravlje i lični uspjeh.

 


Povezane vijesti

Stiglo zahlađenje, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

eTrebinje

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se kuvari, konobari, građevinci, sezonski radnici,…

eTrebinje

Kišovito i hladnije i u narednim danima

eTrebinje

Vikend ponovo donosi varljivo vrijeme

eTrebinje

Stiže pogoršanje vremena, Republička uprava civilne zaštite izdala upozorenje

eTrebinje

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se kuvari, konobari, građevinci, sezonski radnici,…

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više