eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Ko je u vrhu a ko na začelju po platama u regionu

Izvor: BN

Fotografija: Ilustracija


– Iako su, sudeći po statističkim podacima, u proteklom periodu rasle plate u BiH, njeni građani su, po iznosima koji im liježu na tekuće račune, još na začelju regionalne tabele.

 – Iako su, sudeći po statističkim podacima, u proteklom periodu rasle plate u BiH, njeni građani su, po iznosima koji im liježu na tekuće račune, još na začelju regionalne tabele.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna isplaćena neto plata za septembar 2021. godine iznosila je 1.006 KM, što pokazuje nominalan rast za mršavih 1,9 odsto u odnosu na decembar 2020. godine.

Takođe u septembru, prosječna neto plata u Sloveniji iznosila je 1.210 evra ili konvertovano u našu valutu – 2.360 maraka.

Očekivano, mnogo kaskamo i za prosjekom u Hrvatskoj, gdje se, takođe u septembru, u prosjeku zarađivalo 7.108 kuna, odnosno 1.846 maraka.

U Srbiji još nisu izračunali iznos plata za posmatrani mjesec, ali jesu za avgust, kada se zarađivalo 64.639 dinara, ili 1.075 maraka.

I građanima Crne Gore, kada je o platama riječ, gledamo u leđa, pošto je u toj državi prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 533 evra (1.039 KM). Uz to, crnogorske vlasti planiraju smanjenje poreskog opterećenja rada uz neutralan efekat na budžet, a ciljaju na povećanje plata, spoljne konkurentnosti i izvoza.

“Najniža cijena rada po ovom modelu je 450 evra”, najavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, dok je crnogorski ministar finansija Milojko Spajić rekao da se očekuje da će do kraja 2022. godine prosječna plata otići na 700 evra.

Prema računici sindikata kojim on rukovodi, sindikalna potrošačka korpa u oktobru koštala je 2.101,71 KM.

A ako nam je za utjehu, prema dostupnim informacijama, posmatrajući širi region, najmanje se zarađuje u Sjevernoj Makedoniji (460 evra, odnosno 897 KM) te Albaniji (364 evra, odnosno 710 maraka), pišu Nezavisne.


Povezane vijesti

Pogledajte kolike su plate u Njemačkoj po zanimanjima

eTrebinje

KASNE PLATE MEDICINARIMA Sindikat upoznao javnost o situaciji u bolnicama u Srpskoj

eTrebinje

Teško stanje u opštini Bileća: Posljednju platu primili za jul, moraju da otpuste trećinu radnika

eTrebinje

Porodilje ostale kratkih rukava, plate im ne rastu kao njihovim kolegama

eTrebinje

Radnici ERS-a traže novo povećanje plata

eTrebinje

Još jedan apsurd sa rastom minimalca u RS: Duplo brže raste od prosječne plate

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više