eTrebinje
Magazin

Mustafa Nadarević: Lud, zbunjen, normalan i besmrtan

Izvor: b92

Fotografija: Profimedia


Mustafa Nadarević je 2020. godine saznao da boluje od karcinoma pluća. Prihvatio je da je i bolest deo života, verovao je da se sve, kad prihvatiš s ljubavlju, može pobediti, pa i zloćudna bolest. Napustio nas je 22. novembra u 78. godini

Mnogi će iz cele regije danas zapaliti sveću velikom Mustafi Nadareviću. Posebno tužno će biti u njegovim glumačkim krugovima, među obožavaocima širom regije, ali i ispred murala s likom preminuloga glumca u Nikšiću. Mural je, naime, oslikan u Nikšiću uz ugostiteljski objekt “San Remo”, kako se zvao i kafić u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Upravo ulogom Izeta Fazlinovića, Nadarević je oduševio široku publiku. U karijeri vrednoj najvećeg poštovanja odigrao je 74 filmske i televizijske uloge, a tačan broj pozorišnih predstava u kojima se pojavio, je ostao nepoznat.

Njegov poslednji film bio je “General” Antuna Vrdoljaka, a poslednja serija “Lud, zbunjen, normalan” Elmira Jukića. Pozorišnu karijeru Nadarević je započeo u Zagrebačkom pozorištu mladih. Od 1969. do 2018. godine bio je član drame Hrvatskog narodnog pozorištu u Zagrebu. Gostovao je u pozorištu “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, u Nacionalnom teatru u Splitu, te na Dubrovačkim letnjim igrama. Ostvario je i celi niz uloga u televizijskim filmovima i serijama, a na filmu se posebno proslavio ulogom ujaka u filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, te ulogama u filmovima “Miris dunja” Mirze Idrizovića, “Već viđeno” Gorana Markovića, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka, “Praznik u Sarajevu” Benjamina Filipovića, “Gluvi barut” Bata Čengića, “Savršeni krug” Ademira Kenovića…

Na “Akademiji dramskih umjetnosti” u Zagrebu predavao je dve godine, a na sarajevskoj jedan semestar. U karijeri je osvojio sve nagrade koje se mogu osvojiti, a o njima je rekao da tokom života glumca ili zadovoljavaju sujetu, ili su stimulans za budući rad. “Meni su upravo to predstavljale, motivaciju za dalje. Voleo bih da dobijem puno tih nagrada za životno delo jer bi to značilo da ću živeti dugo”, govorio je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prošle su duge 52 godine otkako je postao član Drame zagrebačkog teatra, ali zadnjih godina u pozorištu je uživao samo kad bi se zatekao u inostranstvu ili na gostovanjima. Rastao se od pozorišta jer, rekao je, više nije pronalazio scenarije i uloge po svojoj meri.

Radio je punom parom gotovo do samog kraja. Baterije je punio optimizmom, nije brundao jer ima previše posla, znajući da ga mnogi nemaju. Samog sebe je uverio da je lakše živeti bez džangrizavosti i negativne energije. Nikada nije letovao niti se odmarao. Godinama je igrao na Dubrovačkim letnjim igrama ili Splitskom letu.

Kad je osetio premor, počeo je da odlazi na odmor na Hvar, u uvalu Mudri dolac. Onde je pronalazio mir, potpuni spokoj. Kasnije mu je više odgovarala kontinentalna klima jer se odlično spava. “Više nemam snage biti na letovanju i buditi se nekoliko puta noću od vrućine dok me komarci izjedaju. Postao sam možda malo komotan, no mojim godinama više odgovara planina nego obala”, govorio je. Nadarević je počekom 2020. saznao da boluje od karcinoma pluća i tad se uključio u kampanju “Udahni za život”.

Pušačima je glumac tad poručio da ne budu primitivni kao on i da se ne plaše lekara. “Meni je doktor još kao malom detetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se na vreme ide na preglede jer onda je izlečivost vrlo blizu”, govorio je glumac. Prihvatio je da je i bolest deo života, verovao je da se sve, kad prihvatiš s ljubavlju, može pobediti, pa i zloćudna bolest. Isticao je da je, na sreću, došao na vreme na pregled. Preminuo je u 78. godini. Vest o njegovoj smrti potresla je celu regiju.

Ni iza kamere mu nije manjkalo dinamike i turbulencija

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 2. maja 1943. godine u porodici vojnog narednika Mehmeda Nadarevića i majke domaćice Asje Memić. Porodica se zbog bombardovanja grada preselila u Zagreb. Tu je krenuo u prvi razred osnovne škole, zatim se preselio u Bosanski Novi, gdje je živeo sedam godina, a potom nastanio u Rijeci, gde je i završio gimnaziju. U mladosti je bio nestašan, ništa uključujući i posao, nije shvatao ozbiljno.

Odnos prema životu i poslu promenila mu je najstarija kćerka Nađa, koju je dobio s prvom suprugom Jasnom. Shvatio je da porodicu treba prehraniti pa je mladalačka ludost prerasla u ozbiljan posao. Kada je Nađa imala osam godina, Mustafa i Jasna su se razveli. Majka i kćerka su se odselile u Ameriku, a Nadarević je nastavio da gradi karijeru. Novu ljubav je našao u Snježani, sa kojom je dobio kćerku Nanu i sina Ašu.

Ipak, pravu ljubav pronašao je kad joj se najmanje nadao. Kad je bio najposvećeniji poslu, upoznao je scenografkinju i kostimografkinju Slavicu Radović. Živeli su na relaciji Zagreb – Ljubljana jer je Slavica bila rodom iz Slovenije. Iako je bila mlađa od njega 20 godina, njihov brak je opstao više od petnaest godina. Idilu je prekinula Slavičina bolest, a onda i smrt.


Povezane vijesti

Darko Kurtović o ,,Izetu Fazlinoviću”: Bio je sjajan ne samo kao glumac, već i kao čovjek

eTrebinje

Nakon smrti Nadarevića: Kakva će biti sudbina serije “Lud, zbunjen, normalan”

eTrebinje

Preminuo Mustafa Nadarević

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više