eTrebinje
Zdravlje

Šta su simptomi raka pankreasa

Izvor:

Fotografija: Ilustracija


Region je jutros potresla vijest da je legendarna pjevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula u 69. godini poslije kraće bolesti. Prije samo dvije nedjelje u vječnost je otišao i Marinko Rokvić, pjevač narodne muzike. Oboje je velikom brzinom odnio opaki rak pankreasa.

Rak pankreasa je sedmi po smrtnosti, a prema podacima Batuta, Instituta za javno zdravlje, ovo je bolest sa ubjedljivo najgorim prognozama kada je riječ o malignim bolestima organa za varenje, jer se ostatak života u uznapredovalim stadijumima bolesti mjeri mjesecima.

Pankreas, odnosno gušterača je žlijezda koja pripada vitalnim organima i koja ima dvojaku funkciju u organizmu, endokrinu i egzokrinu. Kao i svaki drugi organ, podložan je razvoju mnogih bolesti, od kojih su maligne bolesti one koje u velikom procentu dovode do smrtnog ishoda.

Šta su simptomi raka pankreasa

Oboljenje je veoma teško prepoznati, prve simptome većina ljudi obično zanemaruje, a onda se rak proširi i na druge organe.

Simptomi su nespecifični, te tako može doći da se karcinom širi na druge organe i daje metastaze. Klinička slika i to da li će se u ranim periodima otkriti zavisi od toga na kom dijelu pankreasa se on razvija.

Ukoliko se oboljenje javi u glavi pankreasa, lakše se uspostavlja dijagnoza i šanse za oporavak su veće.

Simptomi su smanjen apetit, nevoljan gubitak kilograma, promjena boje urina, bol u stomaku ili donjem dijelu leđa, formiranje ugrušaka u krvi, žutica odnosno prebojenost kože i beonjača, depresija.

Šta kada se dijagnostikuje rak pankreasa

U slučaju postojanja simptoma na karcinom pankreasa, rade se laboratorijski analize, tumor markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena.

Ukoliko se utvrdi bolest i prisustvo malignog tumora, slijedi operativno liječenje, a u zavisnosti od zahvaćenosti pankreasa tumorom, operacija može biti radikalna ili palijativna.

Ipak, radikalna operacija izvodi se kod tek petine oboljelih, kod kojih je karcinom lokalizovan u glavi pankreasa, a samo kod pet odsto sa zloćudnim tumorom u tijelu i repu pankreasa.

Operaciju je moguće izvesti kod pacijenata sa dobrim opštim stanjem i bez udaljenih metastaza.

Prognoze za izlječenje

Kao i kod većine drugih malignih bolesti, i prognoze kod pacijenata koji imaju karcinom pankreasa zavisi od stadijuma u kom je bolest otkrivena, lokalizacije zahvaćene malignitetom i agresivnosti kancera.

Čak i potencijalno izlječivi tumori imaju visok rizik od ponovnog vraćanja i posljedično smrtnog ishoda.

Samo 20 odsto oboljelih, kod kojih je sprovedeno adekvatno liječenje, može da se nada petogodišnjem preživljavanju nakon operacije. Ostali pacijenti u prosjeku žive do dvije godine nakon operacije.

Zbog ove opake bolesti prerano su nas napustili i glumci Tihomir Arsić i Marinko Madžgalj, prenosi Telegraf.


Povezane vijesti

Četiri simptoma delta plus soja koronavirusa – mogu lako da se pomešaju sa alergijom

eTrebinje

Simptomi zbog kojih odmah morate kod ljekara

eTrebinje

Medicinska revolucija na pomolu: Oksford razvio vakcinu protiv raka?

eTrebinje

Stomačni virus traje i do 30 dana: Simptomi slični kao i kod kovida

eTrebinje

Simptome delta soja lako možete pomješati sa alergijom i prehladom

eTrebinje

“Korona ostavlja TRAJNE POSLJEDICE” Dr Zdravković otkrila koji se simptomi zadržavaju nakon preležanog virusa

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više