eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Stevandićeva RUKAVICA U LICE koaliciji: Šta u vlasti misle o kandidatima Ujedinjene Srpske

Izvor: Srpska Info

Fotografija: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA


Ujedinjena Srpska je objavom imena potencijalnih zajedničkih kandidata na opštim izborima iduće godine preuranjeno krenula sa tim dijelom kampanje, ali je istovremeno bacila rukavicu u lice ostalim strankama vladajuće koalicije.

Ukoliko bi zajednički kandidat bio neko ko do sada nije bio političar, radna grupa US predlaže da to bude Darko Mladić, sin Ratka Mladića, koji ima i državljanstvo RS.

U slučaju da zajednički kandidat koalicije za predsjednika Srpske ili člana Predsjedništva BiH bude neko od lidera stranke, oni su ponudili svog predsjednika, Nenada Stevandića.

Tako, ukratko, glasi vijest koja je saopštena nakon sjednice Glavnog odbora US. Nezvanično, rukovodili su se istraživanjima javnog mnjenja koja kažu da Mladić u ovom trenutku uživa takvu podršku naroda da bi bez problema mogao da pobijedi opozicione lidere, a ima rejting bolji i od većine lidera stranaka vladajuće koalicije u RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeno, potez US tumači se i kao podizanje vlastitog rejtinga u koaliciji u kojoj se, kao i svaki put, očekuju burni pregovori oko kandidata, pogotovo sada kada mnogi misle da SNSD, osim Milorada Dodika, više nema jakog kandidata za opšte izbore.

Član Glavnog odbora SNSD, Rajko Vasić, smatra da US nije stranka tog kalibra da bi mogla da ima kandidata za jednu od funkcija.

– Kao što će opozicija jedinstveno izaći sa dva kandidata, dogovoriće ili će im neko nacrtati, tako i grupacija oko SNSD mora da izađe jedinstveno dogovoreno sa svoja dva kandidata. Pravljenje pijace od kandidovanja tabloidizacija je politike. Kandidovanje na ovaj način je stavljanje vladajuće grupacije u Srpskoj u poziciju opozicije Srbije. Anarhizacija – napisao je Vasić, između ostalog, na svom blogu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rajko Vasić

Kako kaže, SNSD je pogriješio što nije analizirao rezultate izbora u Banjaluci i što to nije javno objavio.

– Dodik je pogriješio što SNSD nema pet ili deset etabliranih racionalnih nacionalista, već samo Dodika, pa svi hoće do Dodika. Potezanje Darka Mladića nije dobro. Čovjek nije iz politike. Ima svojih muka. A, to je dalje komplikovanje života generalu Mladiću – smatra Vasić.

U ostalim strankama vladajuće kaolicije, koje smo uspjeli da kontaktiramo, ne uzbuđuju se mnogo zbog poteza US, ali se slažu da je preuranjeno za objavu imena bilo kog kandidata.

Potpredsjednik SP, Srđan Todorović, kaže da jednostrano izbacivanje kandidata nekoga od kaolicionih partnera u ovom momentu nije baš poželjno, ukoliko se želi postići zajedništvo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Što se tiče SP, mi ćemo o tim pitanjima kaoliranja, eventualnog nuđenja našeg kandidata ili podrške kandidatu neke od kalicionih stranaka za inokosne funkcije, zauzimati stavove na organima partije, a onda razgovarati na nivou koalicije. Tek onda ćemo izlaziti u javnost – kaže Todorović za Srpskainfo.

Generalni sekretar DEMOS, Boran Bosančić, napominje da je US samostalan politički subjekt koji može da predlaže sve što misli da treba.

– Nije bilo nikakvih razgovora unutar vladajuće kaolicije o imenima kandidata. Naš stav je da to prevashodno treba usaglasiti s najvećim koalicionim partnerom, SNSD, pa onda dalje da se razgovara o eventualnih imena kandidata, da se dogovaraju modeli podrške i pozicije u vladajućem bloku, u slučaju pobjede. Sve drugo mislim da je podizanje vlastitog rejtinga. Još je rano – ocjenjuje Bosančić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik NPS, Darko Banjac, kaže da svaka partija ima svoj put, odluke i vrijeme za njihovo donošenje, a što se tiče njegove stranke, smatra da je rano za priču o kandidatima za inokosne pozicije. Kako unutar partije, tako i u okviru koalicije.

– Unutar koalicije nismo do sada pričali o kandidatima za pojedinačne pozicije; to će vjerovatno biti u toku sljedeće godine. NPS će se po tom pitanju odrediti kada bude vrijeme. Moje lično mišljenje je da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim imenima. Za NPS je prioritet svih prioriteta posebna sjednica Narodne skupštine i teška bitka koja nam predstoji oko borbe za očuvanje postojećih i vraćanje oduzetnih nadležnosti Republike Srpske – kaže Banjac za Srpskainfo.

MLADIĆ IZNENAĐEN

Darko Mladić je za Srpskainfo juče izjavio da je iz medije saznao da ga pominju kao mogućeg kandidata na izborima u Srpskoj.

– Ništa više ne bih komentarisao, to je za mene iznenađenje. Koliko sam shvatio, to je više izraz neke političke procjene trenutnog stanja tamo nego što je sada konkretno nešto prema meni. Ali, hajde da ostavimo vremena da vidimo šta je to tačno. Meni još nije potpuno jasno kako sam ja isplivao u toj priči – kaže Mladić, inače sin komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor.


Povezane vijesti

Još nije postignut dogovor: Nešić komplikuje računicu opozicije

eTrebinje

Opozicija najavila proteste

eTrebinje

Sprema li opozicija novi protest?

eTrebinje

ULTIMATUM OPOZICIJE: Ako za 15 dana BN TV ne dobije digitalni signal idemo pred zgradu RTRS-a

eTrebinje

Opozicija traži neopozivu ostavku: Neprimjerene fotografije Pavlovića potresaju Prijedor i Republiku Srpsku

eTrebinje

Ko su vođe opozicije u Republici Srpskoj? Jelena, Vukan i Draško na protestima ZASJENILI LIDERE PARTIJA

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više