eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Ujedinjene nacije pale ALARM ZA UZBUNU POLITIČARA: Skoro polovina mladih razmišlja da napusti BiH

Izvor: Srpska Info

Fotografija: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA


Istraživanje Ujedinjenih nacija pokazalo je da skoro polovina mladih razmišlja o tome da se iseli iz Bosne i Hercegovine, dok je 24 odsto onih koji razmatraju da je trajno napuste.

UN navode da će u sljedećih godinu dana Bosnu i Hercegovinu najvjerovatnije napustiti između 22.300 i 23.700 stanovnika u dobi od 18 do 29 godina. Kao razlog za iseljavanje mladi su naveli želju za boljim ekonomskim prosperitetom, boljim životnim standardom i boljim kvalitetom života. Osim toga, kao jedan od razloga naveli su i nepovjerenje u javne institucije, a neka ranija istraživanja su pokazala da im je dodatan motiv za dolazak i nestabilna politička situacija.

Odlazak mladih česta je tema u BiH proteklih godina, ali ona više služi za politička prepucavanja na relaciji vlast – opozicija. I jedni i drugi saglasni su sa tim da iz BiH svakodnevno odlazi sve više građana, posebno mladih, ali imaju različite stavove o tome zašto se to dešava, kao i na koji način zaustaviti taj trend.

Opozicija krivi vlast da ništa ne čini po pitanju odlaska mladih, dok vlast s druge strane odgovara kako se mnogo čini da bi se taj trend zaustavio, ali da ne mogu ekonomski da pariraju EU i Zapadu.

Srpski član Predsjedništva i lider SNSD, Milorad Dodik je nedavno otišao i korak dalje pa je indirektno optužio EU da namjerno “odvlači” građane iz BiH.

– EU je napravila taj ambijent da povuče mlade iz BiH. Ko plaća školovanje tih mladih ljudi u BiH, profesore, struju korištenu za svjetlo i grijanje, a onda mladi kao gotov proizvod odlaze u inostranstvo – rekao je Dodik.

Poslanica PDP u parlamentu Srpske, Jelena Trivić ističe da postoji više faktora koji utiču na odlazak mladih iz BiH, a najveću odgovornost zasigurno imaju političke strukture koje su na vlasti.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona kaže da je na prvom mjestu neophodno smiriti tenzije u BiH i riješiti političku krizu.

– Pojedine političke strukture svjesno prave krize jer razmišljaju samo o izborima i svojim političkim rezultatima, a ne o tome kako to utiče na sve segmente društva. Neophodna nam je stabilizacija političkih prilika, i da nakon toga izvršne vlasti na svim nivoima rade ono što im je posao, a to je da obezbjeđuju bolje uslove života, bolji standard, te lakše i brže zapošljavanje mladih – ističe Trivićeva.

Ona upozorava da mladi jako dugo čekaju na prvi posao u Srpskoj i BiH, i u tom čekanju se prijavljuju na poslove u inostranstvu. S obzirom na to da posao brže dobiju u inostranstvu nego ovdje, to im je dodatan motiv za odlazak. Izvršne vlasti, kako kaže Trivićeva, moraju raditi na tome ali to će moći tek kada se riješi trenutni politički haos.

– Odgovornost je najviše na političarima. Postoji mnogo toga što ubrzava odlazak mladih. Veće plate, dugo čekanje na posao, nezainteresovanost sistema za njihove probleme, teško dolaženje do prve stambene jedinice i mnogi drugi. Za sve to je odgovorna vlast koja bi trebala da radi na suštinskim pitanjima za život građana, a ne da vodi besmislene političke borbe i kreira haos i tenzije – smatra Trivićeva.

Na pitanje da li mladi mogu očekivati da će se nešto promijeniti u BiH, Trivićeva ističe da hoće onda kada građani na izborima daju šansu onim političarima koji su spremni da ne razmišljaju samo o izborima, nego o stanju u zemlji, i koji su spremni da razgovaraju, i traže unutrašnji dijalog unutar Srpske i BiH. Trivićeva smatra da su za krizu u BiH često odgovorni i stranci, odnosno dio međunarodne zajednice, koji pogrijavaju tenzije. Kao primjer navodi “Inckov zakon”, koji je napravio politički haos u BiH.

– Na taj haos su se onda nadovezale neke druge političke strukture, koje su to iskoristile da naprave nove političke teme oko kojih se sada vrtimo, a najmanje govorimo o stalnim problemima građana – kaže Trivićeva.

Potpredsjednik parlamenta Srpske i poslanik SNSD, Denis Šulić ističe da Vlada RS unazad deset i više godina kreira različite projekte za ostanak građana, prevenstveno mladih u Republici, ali da je potrebno još dosta toga uraditi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On ističe da se projekat „Start up Srpska“ kojim su bili obuhvaćeni mladi do 35 godina starosti, a koji su željeli da pokrenu biznis, pokazao kao veoma dobrim jer mladim ljudima omogućio da realiziju svoju poslovnu ideju i dobiju za to značajna finansijska sredstva.

– S obzirom na korona virus, taj program nije bio u fokusu, ali vjerujem da će od naredne godine ponovo zaživjeti i lično ću se zalagati za to. To je bio jedan od programa koji se pokazao kao veoma uspješnim za rješavanje dijela problema odlaska mladih – ističe Šulić.

On podsjeća na još jedan projekat koji je realizovan sa ​Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a koji se tiče IT prekvalifikacije, što je omogućilo mladima da pronađu zaposlenje u IT sektoru. Taj program je, kako ističe Šulić, takođe, zaustavljen nakon pandemije, ali vjeruje da će se ponovo naći u projektima Vlade za sljedeću godinu.

– Kada pričate sa mladim ljudima, pored zaposlenja, sljedeći problem koji oni navode je stambeno zbrinjavanje. Mislim da je i to nešto na čemu treba raditi. Napravili smo jedan takav projekat u Doboju gdje Grad subvencioniše 70 odsto prve nekretnine za mlade bračne parove. Nešto slično trebamo uraditi i na nivou RS – kaže Šulić. On je uvjeren da će se, ako se mladima obezbijedi siguran posao, kvalitetna plata i lakše rješavanje stambenog pitanja, zaustaviti njihov odlazak.

REZULTATI NE MOGU DOĆI PREKO NOĆI

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović nedavno je u intervjuu za Srpskainfo istakla da ne postoji recept koji će donijeti rezultate preko noći kada je u pitanju zaustavljanje odlaska mladih. Ona je podsjetila da je i Mađarska imala slične probleme te da je napravila sjajan program kojim je nastojala zadržati mlade u zemlji, ali prvi rezultati mogu da se očekuju tek nakon 10-12 godina. – Dakle, ne mogu se očekivati preko noći bilo kakvi rezultati. Migracija postoji i unutar EU, ne samo kod nas. I unutar EU imate migraciju iz onih država koje su manje razvijene ili onih sa lošijim ekonomskim pokazateljima. Ta migracija je gotovo postala standard. Ne mislim da smo zakasnili, već da trebamo da radimo i razvijamo naše mehanizme – istakla je predsjednica RS.


Povezane vijesti

UN: Svijet će gladovati ako se ne otvore ukrajinske luke

eTrebinje

Zatvaranje brodskih luka u Kini diže cijenu robe u BiH

eTrebinje

Rusija odobrila građanima BiH ulazak bez vize

eTrebinje

EUFOR otkrio zašto su njihova oklopna vozila na ulicama BiH

eTrebinje

Teroristi iz BiH se finansiraju preko Western Union-a, Moneygram-a…

eTrebinje

BiH i Hrvatska donijele nove odluke o graničnim prelazima

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više