eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Đokić: Genocid ne treba negirati, moramo biti spremni da se suočimo s istinom o genocidu

Izvor: Fena

Fotografija: Ilustracija


Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić gostovao je u programu Face televizije.

Nešić mi je rekao da je DNS izdan na dan izbora u Prijedoru! Mislim da je pukla trojka SDS, PDP i DNS! SP je izbacila RS iz naziva jer je partija koja djeluje na teritoriji cijele BiH! U ovom trenutku nije moguće da se Zakon o negiranju genocida donese u državnim institucijama, ali nije moguće ni da ostane Inzkov zakon! Iza nas je period kada smo bili mnogo teže kažnjavani, pa smo preživjeli! Ratom smo najviše kažnjeni!

Genocid ne treba negirati bilo gdje da se desio! Dodika uvažavam kao koalicionog partnera i imamo korektnu komunikaciju! Nije me zvao po pitanju mojih izjava o genocidu! To je moj stav kao čovjeka! Moramo biti spremni da se suočimo sa istinom o genocidu! Na ovim prostorima se bježi od istine! Omogućiti da se ratni zločini istražuju! Po pitanju genocida nisam imao nikakvu koordinaciju sa Željkom Cvijanović!

Da smo otvorenije pričali o zločinima, do sada bismo došli do podataka gdje se koji zločin dogodio i ko ga je počinio! Krivicu ne možemo kolektivizirati! Krivicu trebamo konkretizovati! Trebamo govoriti o konkretnim imenima, brojevima i mjestima! Visoki predstavnik nije trebao donositi tako osjetljiv zakon, a posebno nije tebao to uraditi onog dana kada je odlučio da ode!

U ovom trenutku nije moguće da se takav zakon donese u državnim institucijama, ali nije moguće ni da ostane Inzkov zakon! Ne trebamo tražiti pomoć međunarodne zajednice za poslove koje ne možemo sami da uradimo! Inzko je imao instrukciju od nekoga, možda grupacije zemalja u okviru Quinte! Nemoguće da je on sam iz svoje glave to donio!

Tužilaštvo me nije zvalo da dam izjavu! Iz SIPA-e su dolazili u prostorije naše partije i tražili određenu dokumentaciju u vezi s Posebnom sjednicom NSRS-a! Glasali smo za vraćanje nadležnosti jer je to bio dio političkog dogovora! Trenutna politička kriza ima rješenje, a to je da sjednemo za sto i pregovaramo!

Mi iz RS-a smo ponudili tim! To može biti i u državnom Parlamentu i bilo gdje! Dodik je rekao da očekuje da se Inzkov zakon stavi van snage, pa da se vratimo u institucije! To ne znači da Dodik popušta, nego da je shvatio ozbiljnost situacije! Neće biti rata! Ljudi nisu spremni za radikalizaciju! Čak i da dođemo do rata, zašto bi vraćanje nadležnosti bio povod za rat?! Prijetnja silom nije rješenje! Nije bilo volje da se slušaju argumenti i još nema volje da se slušaju argumenti! Stranci nas ne razumiju! Ja sam za vraćanje nadležnosti ako nema kompromisa! Inzkov zakon je bio kap koja je prelila čašu!

Bili smo nezadovoljni radom Ustavnog suda! Nije nadležnost Ustavnog suda da se bavi ustavnim uređenjem zemlje! Dodik pokazuje jasnu spremnost za razgovor! Ne pozivamo na dijalog zbog straha! Vraćanjem nadležnosti i donošenjem zakona neće nastati haos, samo će se promijeniti odnosi! Još uvijek nisam čuo da u Sarajevu ima lidera spremnih na razgovor i kompromis“, kazao je Petar Đokić.


Povezane vijesti

Loše poslovanje ERS – Đokić: „Ovu godinu završavamo sa gubitkom“

eTrebinje

Đokić hoće mjesto potpredsjednika Vlade: Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na sastanku vladajuće koalicije?

eTrebinje

Đokić traži da RiTE „Gacko“ smanji troškove i broj radnika

eTrebinje

Petar Đokić za “Direkt”: “Megatrend” i Ekonomski fakultet u Beogradu su isto

eTrebinje

Nakon slučajeva Kurtinović, Ćetković i Ristić, na redu provjere svih kadrova SP?

eTrebinje

Republičko tužilaštvo podiže optužnicu protiv ministra Đokića

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više