eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

KAKO FUNKCIONIŠU APLIKACIJE “Skaj” i “Anom”: Otključavanje telefona dovelo do rekordnih zapljena narkotika u Srpskoj

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Srpska Info


Otključavanjem aplikacija „Skaj“ i „Anom“ u veoma kratkom periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provelo je dvije velike akcije u kojima su razbijene veoma ozbiljne kriminalne grupe, koje su se bavile prodajom droge.

Aplikacija „Skaj“ dugo godina je važila za jedan od najbezbijednijih načina komunikacije između kriminalaca, ali su nedavno bezbjednosne agencije uspjele otključati ovu aplikaciju, što je dovelo do hapšenja velikog broja kriminalaca širom svijeta.

Kada je riječ o „Anom“, to je aplikacija koju je tajno napravio FBI i koju je preko svojih doušnika dostavio velikom broju kriminalaca, te je za nju isto rečeno da ne može da se dekodira.

Međutim, policija je pratila svu komunikaciju između osoba koje su imale ovu aplikaciju.

Obje aplikacije su veoma brzo stigle i do Bosne i Hercegovine i veliki broj kriminalaca ih je odmah instalirao i krenuo koristiti.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Jedan period je njihova komunikacija bila sigurna od bezbjednosnih agencija, međutim to nije dugo trajalo.

Izvor Srpskainfo objašnjava da je MUP Srpske nedavno uz pomoć Europola uspio da otključa ovu aplikaciju što je ubrzo dovelo da realizacije akcije „Transporter“.

U ovoj akciji uhapšeno je devet osoba zbog sumnje da su duže vremena nabavljali i prodavali veće količine narkotika. Drogu su nabavljali iz Albanije i Crne Gore i zatim je prebacivali u BiH, da bi je na kraju prevozili u Hrvatsku i zemlje Evropske unije.

Ubrzo nakon „Transportera“ uslijedila je nova akcija „Storidž 2“ u kojoj je uhapšeno 20 osoba, takođe zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem većih količina narkotika i oružja.

Do ključnih informacija u ovoj akciji policija je došla takođe praćenjem njihove komukacije preko aplikacije „Sky“. Tom prilikom oduzeto je više od 300 kilograma narkotika, a policija traga za još nekoliko osumnjičenih koji su izbjegli hapšenje.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Istragom u ovom slučaju policija je došla i do informacija da su članovi ove grupe oružje prodavali ekipi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, a to je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu.

Upravo hapšenjem Velje Nevolje prvi put se u regionu ozbiljnije posvetila pažnja aplikaciji „Skaj“. Policija iz Srbije uspjela je da „otključa“ njegove telefone gdje su našli brojne dokaze o monstruoznim zločinima koje je počinio on i njegova grupa.

– Kriminalci koji su koristili ovu aplikaciju bili su sigurni da policija neće moći doći do prepiske između njih. Zbog toga su u porukama doslovno pisali kada su nabavili drogu, koliko su platili i kome prodali. Kada je policija došla do ovih inforacija, nije bilo teško izvesti pomenute akcije – ističe izvor Srpskainfo.

Naši sagovornici objašnjavaju da se „Skaj“ ne može instalirati na bilo koji telefon, već samo na određene „iPhone“, „BlackBerry“ i „Google Pixel modele“.

Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri mjeseca, pola godine ili godinu dana, a cijene licence se kreću od 1.200 do 4.500 maraka.

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS

– Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahtjeve sigurnosti i pristupi zatvorenoj Skaj mreži. Kada dobijete uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu. Sve to traje do deset minuta i onda je aplikacija spremna za korištenje – kažu stručnjaci.

Ona je pravljena upravo tako da pruža maksimalnu privatnost i sigurnost svojim korisnicima – ima enkripciju toliko jaku da su čak i proizvođači tvrdili da ne mogu da dekriptuju poruke.

FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Velja Nevolja

Čak i da se neko dokopa telefona na kom se nalazi „Skaj“, teško da bi mogao da pristupi podacima na njoj. Glavni razlog za to je što se ne nalazi na ekranu, već joj je moguće pristupiti jedino ukucavanjem određene lozinke. Ko ne zna lozinku, ne može ni da joj pristupi.

Međutim, na kraju su bezbjednosne agencije uspjele da dekodiraju ovu aplikaciju.

Podmetnuli kriminalcima

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu “Anom”, koju koriste kriminalci širom svijeta, kako bi prikupljao poruke koje razmjenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Preko svog svjedoka-saradnika FBI je “Anom” prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i “uđe u nju”. Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinuli su aplikaciju “Anom”, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Njemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH.

“Anom” je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Sa tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.


Povezane vijesti

LUKAČ NAJAVIO: Biće još hapšenja lica koja su koristila „skaj“ aplikaciju

eTrebinje

Počela s radom aplikacija s cijenama goriva u RS

eTrebinje

Tim tužilaca radi na predmetima gdje je korištena Sky aplikacija

eTrebinje

Skupocjena vozila oduzeta u akciji “Transporter”

eTrebinje

U akciji “Transporter” oduzeto više od 300 kilograma skanka

eTrebinje

Lukač: Počeli smo da čistimo svoje dvorište, nikome neće biti oprošteno!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više