eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Na jedinstveni Covid-pasoš u BiH će se još pričekati

Izvor: Faktor

Fotografija: Ilustracija


Od maja traju pokušaji da svi građani Bosne i Hercegovine dobiju Covid-pasoš ili zeleni certifikat kako bi bez problema i straha da će biti vraćeni s granice putovali u inostranstvo.

Dalje od pokušaja na državnom nivou nije se otišlo pa tako još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet kantona uvede QR kodove o vakcinaciji.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine čekaju da niži nivoi uvedu QR kodove kako bi se onda sačinio jedan, unificirani obrazac.

Republika Srpka i Brčko distrikt uveli su QR kodove, a to je u proteklom periodu učinilo još pet kantona u Federaciji BiH. Riječ je o, kako je rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Zanimalo nas je da li se moraju čekati kantoni, zašto FBiH to ne učini.

– Mora krenuti od kantona. Zatraženo je u septembru od kantona da formiraju baze podataka. Pet je kantona to ispunilo. Pokušaćemo to ubrzati i u ostalim kako bismo nastavili aktivnosti sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Jer država je garancija, država mora biti ta koja garantuje za te potvrde. Ali morate prvo imati baze podataka ljudi koji su vakcinisani – rekao je Čerkez.

Istakao je da obrazac treba biti jedan, ali da ga izdavati mogu svi.

Nakon što se sačine, Covid-potvrde, dodao je Čerkez, moraju proći mišljenje, reviziju Evropske komisije.

To znači da će proći još vremena prije nego baš svi građani Bosne i Hercegovine mognu putovati bez problema.

Decidan odgovor na pitanja o konačnom uspostavljanju Covid-pasoša, odluci, problemima i kako ih prevazići, od četvrtka čekamo iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 14. decembra treba da se nađe i inicijativa za uspostavljanje jedinstvenih Covid-certifikata sa QR kodom.


Povezane vijesti

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više