eTrebinje
Hercegovina

Okružno tužilaštvo Trebinje otvorilo istragu o vršnjačkom nasilju u nevesinjskoj školi

Izvor:

Fotografija: Ilustracija


Okružno tužilaštvo Trebinje naložilo je Policijskoj stanici Nevesinje da ispita sve učesnike u slučaju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ u Nevesinju, rekao je Srni portparol tog tužilaštva Srđan Vukanović.

Vukanović je potvrdio da su u Tužilaštvu upoznati o dešavanjima u Nevesinju i da se radi na slučaju.

-Naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka i da od djece u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi u ovom slučaju. Nakon tih radnji Tužilaštvo će preduzeti naredne korake – naveo je Vukanović.

Kada je riječ o drugom slučaja vršnjačkog nasilja u kome je sedmoro djece zlostavljalo jednog dječaka, Vukanović je istakao da je i taj slučaj u Okružnom tužilaštvu u Trebinju i da će se o njemu posebno izjasniti.

U Osnovnoj školi „Risto Proroković“ u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a jedan snimak nasilja našao se i na društvenim mrežama.

Jedna scena zlostavljanja je i snimljena i dospjela je na društvene mreže. Na snimku napravljenom u učionici vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage.

U drugom slučaju riječ je o zlostavljanju dječaka sedmog razreda. Njega je, prema nezvaničnim informacijama, duži period, fizički i psihički zlostavljalo sedmoro djece.

Direktor Osnovne škole „Risto Proroković“ Nevesinje Mara Šaran rekla je da se u školi postupa po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

-Pri samom saznanju, odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još u toku – navela je Šaranova.

Osuda Ministarstva

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u Osnovnoj školi  „Risto Proroković“ u Nevesinju, kao i snimanje nasilja i dijeljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama.Resorno ministarstvo poziva škole da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja, a sa ciljem sprečavanja nemilih događaja u školama.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obaviješteno je od OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja da je u ovoj školi u dva odjeljenja prijavljeno vršnjačko nasilje, saopšteno je iz resornog ministartstva.

Riječ je o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole, u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje jednog nad drugim učenikom, o čemu postoji video-snimak.

Škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom djetetu, a Ministarstvo prati situaciju.

Nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjeća da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.


Povezane vijesti

Krijumčarili velike količine kokaina: Za ovu petorku iz Trebinja određen pritvor

eTrebinje

U Ljubinju onlajn nastava do petka

eTrebinje

Počela rekonstrukcija škole u Gorici

eTrebinje

Dječak iz Gacka se povređivao, slijedio izazov sa Tik toka

eTrebinje

Nakon informacije da se Zeljković vraća u fotelju direktora ovako su reagovali iz Tužilaštva

eTrebinje

Šokantno u Kotor Varošu: Učenica OŠ šmrče kokain

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više