Proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg počela je ponoćnom liturgijom koju je služilo sveštenstvo ovog hrama i svetim pričešćem, kojem je, nakon višesedmičnog posta, pristupio veliki broj vjernika.

Na svetoj službi pročitana je božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC.

20.jpg (172 KB)

Od šest časova služena je druga božićna liturgija, koju je takođe služilo sveštenstvo trebinjskog Sabornog hrama, u prisustvu velikog broja vjernika, naročito mladih i djece. Svetoj službi prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

“Hristos se rodi! Neka je sretan i Bogom blagosloven svima, draga braćo i sestre ovaj svečani dan rođenja Hristovog, neka ste svi živi i zdravi i Bogu mili, da budu blagoslovene naše porodice, da se mir Božiji u sve nas naseli, da svi sa anđelima pjevamo – slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, poručio je starješina trebinjskog Sabornog hrama protojerej-stavrofor Mladen Žulović u obraćanju vjernicima.

26.jpg (135 KB)

U Sabornom hramu danas je lomljena i božićna česnica, u kojoj se za najsretnijeg, krije dukat, dar naše Eparhije.

Po tradiciji, nakon liturgijskog slavlja, vjernici će u svojim kućama, uz česnicu, pečenicu i ostale božićne đakonije, dočekivati polaznike, koji, prema narodnom vjerovanju, u pravoslavne domove donose zdravlje i radost.

25.jpg (175 KB)

24.jpg (183 KB)

IMG-2b12e5a002e693e3aabe2b863addb322-V.jpg (151 KB)