eTrebinje
Trebinje

HET emituje akcije od čak 435 miliona KM

Izvor: Capital.ba

Fotografija:

het-trebinje
Upravna zgrada HET Trebinje

Preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva, saznaje portal “Capital”.

Na petoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 21. januar, pred Skupštinom akcionara HET-a naći će se Odluka o emisiji akcija javnom ponudom.

– Ovom Odlukom emituje se druga emisija redovnih (običnih) akcija javnom ponudom od 435 000 000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po akciji, ukupne vrijednosti 435 miliona – naveli su u HET-u.

Vrijednost emisije, koja bi trebala da se sprovede na Banjalučkoj berzi, premašuje akcijski kapital HET-a koji iznosi 385,1 milion KM.

– Sredstva prikupljena emisijom akcija će se koristiti za povećanje uloga HET-a u privrednom društvu „Hidroelektrane Dabar“ radi pribavljanja sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – navode u HET-u.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine akcija, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

– Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi. Standard povećanja cijene je 0,01 KM – definisali su u HET-u.

Emisija će se smatrati uspješnom ako bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM.

HE „DABAR“

Prema Informaciji o statusu izgradnje HE „Dabar“ koja prati Odluku o emisiji navodi se da je HET do sada u taj projekat uložio 137,4 miliona maraka vlastitih sredstava.

Pored toga, kako je “Capital”  juče objavio, izgradnju će kreditom finansirati Izvozno-uvozna banka Kine (CEXIM banka) u iznosu od 369,7 miliona maraka, a što je 85 odsto vrijednosti hidroelektrane.

Predviđeno je da 15 odsto vrijednosti (oko 65,3 miliona KM) bude finasirano od strane preduzeća „HE Dabar“, kao i drugi troškovi za istoimeni projekat.

HE Dabar troskovi

Zbog toga je neophodno zaduženje HET-a koje je stoodstotni vlasnik „HE Dabar“.

Podsjećamo, prvobitno je ERS u februaru prošle godine za ove namjene htjela da se zaduži kod banaka u iznosu od 97,7 miliona KM bez PDV-a, ali se nijedna banka nije javila da im ponudi kredit.

Hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Gezhouba Group“, a ugovorena ukupna vrijednost radova koje će izvoditi je 435,6 miliona KM.

Ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena je na oko 660 miliona KM, a “Capital”je u više navrata pisao o ovom projektu, između ostalog, i to da je cijena izgradnje u samo nekoliko godina porasla za 300 miliona maraka.


Povezane vijesti

Elektroprivreda RS ostaje većinski vlasnik HET-a

eTrebinje

ERS dokapitalizovao HET, povećana tražnja za akcijama

eTrebinje

Crna Gora: Želimo struju iz Bilećkog jezera; RS: Nema osnova za to

eTrebinje

U amfiteatru HET-a potpisani ugovori o stipendiranju 100 studenata

eTrebinje

Iz HET-a reagovali na tvrdnje načelnika Bileće: Duguju više od dva miliona KM

eTrebinje

Rang lista stipendista HET-a

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više