eTrebinje
Najnovije Trebinje

Nakon što im je zabranjena protestna šetnja, trebinjska opozicija otkazala i okupljanje građana

Izvor: Jadran Trebinje

Fotografija: Jadran Trebinje


Trebinjska opozicija najavila je za petak (21. januar) okupljanje građana na platou ispred Kulturnog centra i protestnu šetnju od zgrade “Elektoprivrede RS” do sjedišta preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“. Povod za proteste je najavljena sjednica skupštine akcionara HET sa temomom dokapitalizcije ovog preduzeća, koja će se održati istog dana u 11:00 časova. Nakon što su od MUP-a RS dobili zabranu šetnje gradskim saobraćajnicama, opozicionari su otkazali i pomenuto okupljanje građana.

-Minstarstvo unutrašnjih poslova RS nam je strogo zabranilo protestnu šetnju uz obrazloženje da nismo ispoštovali Zakon o bezbjednosti sabraćaja i da je skup trebalo najaviti 15 dana ranije. Mi nismo bili u mogućnosti skup najaviti u navedenom roku, jer je održavanje sjednice skupštine akcionara HET-a najavljeno tek nakon Božića, a od tada nije proteklo 15 dana. Bez obzira na sve ovo, mi nećemo odustati od svojih zahtjeva. Promijenili smo plan i konferenciju za medije ćemo održati u petak 21. januara u 10 časova i 30 minuta, jer je sjednica u HET-u najavljena za 11:00 časova- rekla je povjerenik GO SDS U Trebinju,  Gordana Aćimović.

Naša Hercegovina se od završetka rata prepolovila, a ukoliko se privatizuje HET u ovom dijelu RS neće ostati ni 40 000 stanovnika, rekao je narodni poslanik PDP Ljubiša Krunić.

– Ovako krupne odluke za strateška preduzeća moraju se donositi isključivo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, za odluke ovakvog tipa mora da zna cijela javnost, jer ako privatizujemo HET mi ćemo izgubiti najvažniji resurs koji imamo. Poručujem menadžmentima HET-a i Elektroprivrede RS i Vladi RS da se tačka o dokapitalizaciji skine sa dnevnog reda najavljene sjednice akcionara i da ista dođe na dnevni red NSRS- rekao je narodni poslanik PDP-a,  Ljubiša Krunić.

Krunić je skrenuo pažnju javnosti na odluke koje su objavljene u Službenom glasniku RS, gdje jasno stoji odobrenje promjene vlasničke strukture koncesionara Solarne fotonaponske elektrane “Trebinje 1”, gdje se 70% vlasničkih prava sa dosadašnjeg vlasnika “Elektroprivrede RS” prenosi na privredno društvo “Lugos Renewables Kft” iz Mađarske. Nakon ove objave, Krunić smatra, da će građanima  biti jasno obećanje predsjenika Orbana da će Mađarska pomoći RS sa 100 miliona eura.  Krunić sumnja da dokapitalizacija HET-a, ustvari, “na mala vrata” uvodi privatizacija ovog hercegovačkog giganta.
sluzbeni glasnik 1

-Postavljam pitanje zašto se vrši dokapitalizacija HET-a, jer su u izbornoj 2016. godini menadžment ovog preduzeća, Vlada RS i lično Milorad Dodik obećali da će HE “Dabar” na mreži biti 2017. godine. Pitam ih koliko je novca izgubljeno za ovih šet godina- kazao je Krunić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao je da dokapitalizacija HET-a predstavlja “opipavanje pulsa” javnosti pred konačnu privatizaciju preduzeća i poručio da će se opozicija svim dozvoljenim sredstvima boriti protiv toga. Vukanović tvrdi je od početka izgradnje “HE Dabar” Republiku Srpsku koštala najmanje 200 miliona maraka.

-HE “Dabar” neće graditi naše firme, pa da naša privreda ima koristi, nego će doći Kinezi, a mi ćemo se zaduživati i vraćati kredite. Pozivam narod i akcionare da se probude, jer se ovo tiče naše budućnosti. Svaka dokaptalizacija vodi privatizaciji, a mi nećemo dati ni 1% –rekao je Vukanović.

Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” Gordan Mišeljić ovih dana je u više navrata demantovao navode da će doći do privatizacije ovog preduzeća, ističući da je to najbolji način da se investira u izgradnju hidroelektrane “Dabar”.

Mišeljić je podsjetio da su “Hidroelektrane na Trebišnjici” akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Republike Srpske koja posjeduje 80 odsto akcija ovog preduzeća, naglasivši da će tako i ostati.
gordan misleljic

PU Trebinje: Skup na platou nije osporen, zabranjena je šetnja gradskim sobraćajnicama

Iz Policijske uprave Trebinje, potvrđeno nam je da je trebinjska opozicija 17. Januara po protokolu najavila  okupljanje građana na platou ispred Kulturnog Centra i protestnu šetnju od zgrade “Elektoprivrede RS” do sjedišta sjedišta preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

-Dana 18.01.2022. godine, obavljen je razgovor sa organizatorima javnog okupljanja, kojom prilikom im nije osporeno održavanje najavljenog skupa ispred platoa Kulturnog Centra ,dok im je uručeno rješenje, o zabrani šetnje ulicama Njegoševa, Preobraženska i Obalom Luke Vukalovića, jer nisu ispunjeni uslovi u pogledu Zakona o javnom okupljanju, a u vezi sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH – saopštili su za “Jadran Trebinje” iz PU Trebinje.

Izvor: Jadran Trebinje


Povezane vijesti

Održan protest porodica Kojović i Čučković ispred Palate pravde

eTrebinje

Objavljena lista hemikalija kojima slijedi zabrana u Evropi, neke i u proizvodima za bebe

eTrebinje

Protesti u Trebinju ispred palte pravde (VIDEO)

eTrebinje

Protest mještana Mokrih Dolova: “Zaustavite harčenje ovog naselja”

eTrebinje

VUKANOVIĆ: Već mjesecima ne komuniciram s opozicijom koja me je izolovala

eTrebinje

Opozicija traži borački dodatak 5 KM po mjesecu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više