eTrebinje
Region Vijesti

NOVE PREPORUKE ZA PUTOVANJA Važe od 1. februara, a ovo će biti ključno za ulazak u zemlje članice EU

Izvor: Blic/Srpska Info

Fotografija: Ilustracija


Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Savjeta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primjeni.

Dakle, preporučeno je da mjere protiv korona virusa treba da se primjenjuju uzimajući u obzir individualni status umjesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savjet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbijedno kretanje tokom pandemije kovid-19.

– To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovid-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU, treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima – navodi se u Savjetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

– Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO – navodi se u preporukama Savjeta.

Važeći digitalni Kovid sertifikat podrazumijeva:

– Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

– Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

– Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

– Od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi da se zahtijeva da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečeno, nastaviti da procjenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. “hitne kočnice” u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Savjeta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni, prenosi Blic.


Povezane vijesti

Bil Gejts pozitivan na koronu

eTrebinje

Naučnici: Kovid može da smanji koeficijent inteligencije i mozak učini starijim za čak 20 godina

eTrebinje

Pod nadzorom dijete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

eTrebinje

Dvije nove podvarijante omikrona će izazvati novi talas korone?

eTrebinje

Hrpa antibiotika napravila katastrofu kod liječenja kovida

eTrebinje

U Srbiji počele obdukcije osoba koje su umrle od korone

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više